.
Kristdemokraterna ställde som villkor för regeringsmedverkan att en könsneutral äktenskapslagstiftning inte skall stå på regeringens agenda. Så precis som när lagen drevs igenom i Sverige väljer nu finska riksdagsledamöter att slå sig samman för att driva igenom lagen riksdagsvägen.
Som en hälsning till pågående Helsinki Pride meddelade Samlingspartiets Lasse Männistö under onsdagen att han bjudit in till ett gemensamt tvärpolitiskt samarbete. På torsdagen stod det enligt Hufvudstadsbladet klart att Susanna Huovinen (Socialdemokraterna), Arja Juvonen (Sannfinländarna), Silvia Modig (Vänsterförbundet), Oras Tynkkynen, De gröna och Astrid Thors från Svenska folkpartiet ingår i det som blir till en riksdagens HBT-grupp.
Kristdemokraterna och Centern och även ställer sig så länge utanför samarbetet. Sannfinländarna har profilerat sig som en värdekonservativ rörelse, men där, likt i de flesta andra partier finns olika åsikter och när väl frågan kommer på riksdagens bord antas det bli en fri omröstning utan partipiska.
I den landundersökning som ILGA-Europa gjorde tidigare i våras ligger Finland på en tydlig jumboplats bland nordiska länder vad gäller hbt-lagstiftning. Bland annat gör just äktenskapsfrågan och adoptionsfrågan att man ligger långt efter grannarna Norge och Sverige.