Medan Sverige vid senaste regeringsombildningen innebar att den enda öppet homosexuella ministern, Andreas Carlgren (c) fick gå, så gör den nya danska regeringen en regnbågsprofilering.
Som kulturminister i Helle Thorning-Schmidts trepartiregering utses Radikale venstres Uffe Elbæk. Uffe Elbæk är 57 år, född i Århus, drivande i kaospilot-pedagogiken, och han var den som ledde World OutGames i Köpenhamn 2009 fram till såväl en politisk, sportslig som kulturell succé. Och i världsomspännande gay-sportevenemangssammanhang, för ovanlighetens skull även en ekonomisk succé! Uffe Elbæk är förutom entreprenör inom kultur pch utbildning även skribent. Han utsåg 2001 hederstiteln Riddare av Dannebrogorderen.
Privat lever Uffe Elbæk med Jens Pedersen och de två har ingått partnerskap.
I samband med att den nya regeringen presenterades blossade en debatt upp kring den nya kyrkoministern Manu Sareen (Radikale venstre). Sareen har tidigare låtit meddela att han tänker lämna den danska Folkekirken på grund av att denna inte ställer sig bakom kyrklig vigsel av samkönade par.
Idag säger han til Politiken att han trots allt inte lämnade kyrkan. Han har framfört att han är för att skilja kyrkan från staten vilket fått Dansk Folkeparti att gå i taket.
Med den nya majoriteten i Folketinget, där Socialdemokrater, liberala Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti bildar regering med stöd av det gröna vänsterpartiet Enhedslisten, finns nu en majoritet för att införa en könsneutral äktenskapslag.