När Noah, som varken definierar sig som man eller kvinna, skulle gå och klippa sig hos herrfrisören på Södermalm blev hen nekad, med hänvisning till att de inte ”klipper tjejer” där. Det trots att Noah har kort hår och flera gånger påtalade att hen ville ha en ”herrfrisyr”. Men frisören vägrade.
– När man klipper sig bör det ju inte spela någon roll vad man har för biologiskt kön, säger Noah.

Händelsen gjorde att bägaren rann över. Det var inte första gången Noah hade blivit ifrågasatt och granskad.
– När jag går till frisörsalonger händer det att jag får höra: ”Vill du verkligen se ut som en kille?” säger Noah Nord.

Händelsen DO-anmäldes, men Diskrimineringsombudsmannen kommer inte att utreda ärendet. Men det är inte det eller själva incidenten som sårat Noah mest, utan det är alla påföljder. Sedan Expressen skrev en artikel om Noah, har hen blivit uthängd på nazistsidor och fått utstå mycket näthat.

Dessutom nonchalerade Expressen Noahs vilja att bli kallad hen.
– Eller först gjorde de ju inte det. Journalisten frågade hur jag ville bli benämnd och jag blev glad och sa att det var genom ordet hen.
När internetartikeln publicerades användes hen först, men därefter ändrades hen till hon och sedan slutligen till Noah.

Expressens hantering av Noah har fått många att ilskna till. En som är upprörd är Emma Bergenholtz. Hon hade en lång mejlkonversation med Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson.

Han skriver: ”Med små variationer är de stora redaktionernas språkregler rätt likartade, eftersom de i många fall baseras på bland annat Tidningarnas Telegrambyrås policys.”

Men riktig koll på hur TT:s ”henpolicyn” lyder verkar han inte ha, för den säger att hen bör används när intervjupersonen önskar så.

Vidare skriver Thomas Mattsson:
”I en nyhetstext är man nog fortfarande antingen en man eller en kvinna, givet genetik, även om man vill kalla sig något annat med sina egna ord.”

Han menar att Expressen endast anser det lämpligt att använda hen i debattartiklar och artiklar som inte är nyhetsartiklar.
– Men hur ska journalisterna veta vilket genetiskt kön man har? Det är ju inte precis som om de har gjort ett kromosomtest på mig, säger Noah.

I konversationen med QX hävdar Mattsson att Expressen ligger i framkant när det gäller användandet av ordet hen: ”Fakta är att Expressen i en jämförelse med DN, Aftonbladet och SvD är den tidning som allra oftast skrivit ”hen”.

Noah tycker att Expressen har betett sig respektlöst.
– De borde se över sina påstådda språkregler. Det är ju absurt ifall de kan använda ”hen” i vissa artiklar, men inte i en intervju där intervjupersonen är transperson och uttryckligen har bett om att bli refererad till som ”hen”, säger Noah.

När QX ringer frisörsalongen ges följande svar på varför Noah inte fick klippa sig hos dem:
– Hon hade keps på sig, så jag kunde inte se att hon hade kort hår.

Men hen sa ju att hen hade kort frisyr.
– Men hon stod utanför och hade en mössa på sig. Ibland klipper vi tjejer också. Men det här är en frisersalong där vi klipper herrfrisyrer.

Vilket personen ville ha …
– Men då kanske hon inte hade blivit nöjd.

Hade personen i fråga fått klippa sig hos er i dag?
– Ja, hon är välkommen. Det var inte meningen att hon skulle bli ledsen, säger han och lägger på luren.

Tilläggas ska att Noah varken hade mössa eller keps på sig vid besöket.

Noah har inte bara fått kritik, utan hen har också fått många hejarop.
– Det har både varit en hat- och kärleksvåg, säger hen.
Facebookgruppen ”Mitt pronomen är hen” har bildats och många backar upp Noah.
– Jag kommer inte läsa en Expressen eller gå in på deras sida förrän de har bett Noah om ursäkt, säger Emma.