Med röstsiffrorna 386 för och 281 mot fick idag Maltas Tonio Borg ett klartecken från EU-parlamentet att tillträda posten som ny kommissionär för hälsofrågor.
Tidigare i veckan gav även svenska regeringen klartecken för att Borg, som kritiserats för sin syn på bland annat abort och äktenskap för par av samma kön.
Mikael Gustafsson, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet och ordförande i parlamentets jämställdhetsutskott säger idag att det ”känns tungt”.
– Jag uppmanar Sveriges regering att tänka igenom saken igen. Om kommissionens ordförande får signaler att medlemsstaterna är skeptiska kan Borg fortfarande stoppas. Sverige måste stå upp för mänskliga rättigheter, även om det inte är bekvämt. Reinfeldt har makten att säga nej till Borg, säger Mikael Gustafsson i ett pressmeddelande.
Även ILGA-Europa utlovar idag via kommunikationschefen Juris Lavrikos att man nogsamt kommer att följa upp de utfästelser Borg gjorde vid hearingen i parlamentet om att arbeta proaktivt mot diskriminering av hbt-personer och verka för avskaffande av sjukdomsklassificering av transpersoner. Samtidigt framför ILGA idag en förhoppning om ett konstruktivt samarbete för att förverkliga det han utlovat.
I ett öppet brev idag säger en rad svenska organisationer att man är ”bekymrade” över det stöd som den svenska regeringen gett till Borg som kommissionär.
Bakom brevet står RFSL, RFSU. Diakona, Afrikagrupperna liksom Europaavdelningen av Center for Reproductive Rights och organisationen Concord Sverige som arbetar med att påverka EUs utvecklingssamarbete och -utvecklingspolitik.
De påpekar att Borg även om man vid utfrågningar och i uttalandet säger sig vilja följa EUs regelverk så står han fortsatt för åsikter som organisationerna anser kan innebära problem för främst kvinnors och hbt-personers hälsa och rättigheter.
De exemplifierar med att Borg agerat mot att avkriminalisera abort på Malta, liksom driver idén att livet börjar vid befruktningstillfället. Han har motsatt sig att göra det lagligt med skilsmässa på Malta och han har velat införa reseförbud för gravida kvinnor som ett sätt att hindra abort i utlandet. Borg har gett sitt stöd till att kriminalisera spermie- och äggdonationer till ensamstående och till kvinnor i samkönade relationer. Han har motsatt sig att samkönade par skulle omfattas i en reformerad hyreslagstiftning på Malta, motiverad med att ”enbart skydda dem som förtjänar skydd”. Organisationerna påpekar att han även kritiserats hårt av Amnesty International för utvisningen 2002 av 220 flyktingar från Eritrea. Ett beslut som togs när han var ansvarig minister.
I brevet till den svenska regeringen säger organisationer att man oroar sig för att inriktningen av EUs biståndsarbete påverkas negativt av ”ett fåtal länder inom EU”. Maltas regering, skriver de, ””har särskilt utmärkt sig vid en rad FN-förhandlingar genom att gå emot EU:s gemensamma riktlinjer där sexuella och reproduktiva rättigheter är en självklar del av de mänskliga rättigheterna”.