Under tisdagen blev det klart att den kommande regeringen i Luxemburg formas av det liberala partiet, det socialdemokratiska och det gröna. De tre partierna är även överens om att ledaren för det liberala partiet, borgmästaren i staden Luxemburg, Xavier Bettel skall bli premiärminister i landet Luxemburg efter kristdemokraten Jean-Claude Juncker.
Vid helgens val vann visserligen den sittande premiärministerns parti, kristdemokraterna, men man tappade platser i parlamentet. Från 26 till 23, medan Xavier Bettels liberaler fick 13 platser, socialdemokraterna lika många och de gröna 6 platser.
Just nu pågår de formella turerna kring att tillsätta den nya regeringen där det formellt är Storhertigen Henri som skall ge sitt slutliga godkännande.
Xavier Bettel tillträdde posten som borgmästare den 1 januari 2012 efter att ha fått flest personkryss. Han blev den tredje öppet homosexuelle att vara borgmästare i en europeisk huvudstad. I Berlin är idag Klaus Wowereit och i Paris Bertrand Delanoë fortsatt verksamma.


Gauthier Destenay och Xavier Bettel

Xavier ingick partnerskap med Gauthier Destenay i mars 2010.
Luxemburg har ca 538 000 invånare och är en av grundarnationerna till EU. Landet har sedan 2004 haft registrerade partnerskap och sedan 2009 har det pågått en debatt om införandet av en könsneutral äktenskapslag som haft stöd av kristdemokraten Jean-Claude Juncker. Införandet har dock dragit ut på tiden på grund av att stödet i parlamentet inte varit starkt nog och att den juridiska behandlingen dragit ut på tiden.
I Belgien tillträdde det vallonska socialistpartiets ledare Elio Di Rupo posten som statsminister i december 2011. Även han leder en koalitionsregering som det tog långt över ett år att sy ihop. Fram till i maj i år var öppet lesbiska Jóhanna Sigurðardóttir Islands statsminister.


Läs även: HBT-framgångar i europeiska val