I måndags skrev Ugandas president Yoweri Museveni på den ugandiska lagen som innebär att ”upprepade homosexuella akter” kan ge livstids fängelse.

Norge har skurit ner sitt bistånd med 50 miljoner norska kronor som en reaktion på lagen, Nederländerna stoppar biståndet helt och Danmark kommer att dirigera om det. Sverige ger i dag 250 miljoner kronor i bistånd till Uganda och i går sa statsminister Fredrik Reinfeldt att man kommer att se över biståndet. Men att stoppa det eller skära ner på det tycker Jimmy Sserwadda är en dålig idé.

– I Uganda skyller folk på oss homosexuella och säger att vi är anledningen till att de blir fattiga. Det är redan fattigt där och många svälter. Vi vill inte att de ska få det sämre.

Däremot menar han att det kan vara en god idé att omdirigera delar av biståndet, så att det går till människorättsorganisationer.

Att man inte ska dra in biståndet är en uppfattning som flera hbtq-personer i landet delar.

Jimmy berättar att många av hans hbtq-vänner i Uganda har det tufft just nu.
– De är rädda. Kanske inte så mycket för polisen, för polisen måste ju ta en på bar gärning om man har sex för att veta om man är homosexuell, utan för vanliga människor, som har börjat ange och hota varandra.

Jimmy bor numera i Sverige och gifte sig förra året med sin man.

Enligt den nya lagen kan de som inte anger homosexuella hamna i fängelse.

– Ibland känns det som om man inte vet vad man ska göra och att det bara kommer att bli värre. Men vi ska i alla fall överklaga lagen, med hjälp av duktiga advokater i Uganda, säger Jimmy.

I dagens QX-omröstning tyckte 65 procent av QX läsare att man bör stoppa det svenska biståndet till Uganda omedelbart. Endast tre procent tyckte att det var fel väg att gå.

Tidigare: Så gör Norge och Danmark med biståndet.

Här dansar de för Afrikas hbtq-personer