Kyrkan markerar mot bögbotare

I morgon sänds Uppdrag gransknings program ”Bögbotarna”, där det framkommer att det finns präster i Svenska kyrkan som försöker omvända homosexuella.

En av de som råkat ut för en sådan är Roy. I sina ungdomsår berättade han för en präst, som han hade förtroende för, att han är homosexuell. Prästen som tyckte homosexualitet är synd svarade med att han skulle försöka bota honom genom förbön.
– Han sa också att jag var för feminin och ville ändra min personlighet. Men man kan inte bota homosexualitet och förändra en människa, säger Roy.

Uppdrag gransknings program går i morgon, men för att visa att Svenska kyrkan inte delar bögbotarnas åsikter har kyrkan dragit igång en kampanj i sociala medier. I fredags publicerades en bild på Facebook, som föreställer två män som vigs i kyrkan.

Bilden ses som ett viktigt statement och har nått över 100 000 personer på Facebook.
– Sedan jag började här i augusti är det här det näst mest spridda inlägget, säger Susanne Gorne, som har hand om Svenska kyrkans sociala medier.

Biskop Eva Brunne, som är Sveriges första öppet homosexuella biskop, säger att det är viktigt att ta ställning för allas lika värde och rätt till kärlek.
– Genom bilder kan man skapa trygghet för de som identifierar sig med dem.

Vad säger du om programmet?
– Ingen har sett det än. Men sådant som skadar människor får inte förekomma och vi ska inte göra skillnad på människor.

Roy tycker att Svenska kyrkan har mycket jobb framför sig.
– Att kampanjen kommer just nu känns lite falskt och genomskinligt. Tron är en viktig del i mitt liv och jag har döpts, konfirmerats och gift mig i kyrkan, men jag har tyvärr mött mycket homofobi och oförståelse i kyrkan. Men visst ser man också en positiv förändring i form av regnbågsmässor till exempel.