Under måndagen öppnade Soumoareena i Björneborg, en finsk motsvarighet till Almedalsveckan arrangerad av TV-kanalen MTV3.
Vi öppningen höll ärkebiskopen i Finlands lutherska kyrkan Kari Mäkinen ett tal där han valde att be om ursäkt för hur kyrkan och samhället behandlat hbt-personer i historien.
– När jag tänker på all utknuffning och den behandling som vi som kyrka och samhälle under årtionden har gjort oss skyldiga till gentemot de sexuella minoriteterna, och hur det fortfarande pågår, tycker jag att det nu är dags att be om ursäkt. Utan förklaringar och omsvep, sa Mäkinen och kallande det sätt hbt-personer behandlats ”en grym del av den finska berättelsen”. .
Idag fortsätter denna behandling, menar Mäkinen, men på et mer subtilt sätt, genom ”tigande, avfärdande och förbiseende”.
I talet framförde Mäkinen förhoppningen att även andra delar av det finska samhället skall framföra sina ursäkter, ”oberoende av hurdana beslut och lagar som görs i samhället och i kyrkan”.
Finland ligger efter sina nordiska grannländer vad gäller reformer på hbt-området där riksdagens justitieutskott nyligen avslog ett förslag om en könsneutral äktenskapslag. Den lutherska kyrkan i Finland har heller inte, likt den svenska, en vigselakt som är öppen även för par av samma kön.