QX.se GayMap Qruiser.com Shop
ADON
High as hell!
Fag For Real
En nära nominering till August…
stellanbloggen
VARFÖR JAG HATAR MITT LIV JUST…
Tompalicious
Galen kärring
En hivdivas bekän…
Smittfri men fortsatt tufft fö…
Maria Hansson Nie…
HBTQ är mer än bara H och B...
General
Målinriktad
En bögjävels betr…
Uppföljning, del 1 ”När DN mör…
jonvoss
Mångfald är regnbågens budskap
DJ KATJA GUSTAFSS…
Firar 10 år
SEXPERTERNA
ÄLSKAR DU OCKSÅ ATT PRATA BÖGS…
Wheelboy's up…
Livet är som en schlager för m…
Majs
Bandy
QXPrideTour
Snygga paket
Inside My Head
tre söta killar

QX.se - Senaste nytt för dig som är bög, lesbisk, hbt eller queer
Sveriges största Gaynyhetssajt
– över 90.000 besökare per vecka!
Tisdag 25 oktober 2016
Läs QX Oktober 2016 här!
Läs QX Oktober 2016 här!
Tidningen QX | Annons | Info | Arkiv
Politik

Lettlands utrikesminister: I´m Gay

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics kom under torsdagskvällen ut som homosexuell via twitter.
 Han lovar i och med detta att kämpa för regnbågsrättigheter i landet.

Edgars Rinkevics skrev runt 21-tiden svensk tid på twitter: "I proudly announce that I am gay... Good luck all of you". I ett andra tweet skrev den 41-årige politikern på lettiska att han lovade att jobba för att alla typer av partnerskap ska erkännas av den lettiska regeringen och att han verkligen ska slåss för att det blir så.
Edgars Rinkevics är den första öppna politikern i Lettland och hans garderobsöppning blev direkt stora nyheter i landet. På twitter pendlade kommentarerna mellan hejarop och "brinn i helvetet", och på bara en timme hade hans meddelande re-tweetats över hundratals gånger.

En av anledningarna till att Rinkevics kommer ut nu kan vara en del av hans kamp mot ryske Ivan Okhlobystin, en kontroversiell skådespelande ex-präst, som planerade att genomföra en enmansshow om religion i Riga den 7 november. Rinkevics stoppade detta och sa att Okhlobystin inte var välkommen in i Lettland med sitt "hatiska tal" och eftersom han tidigare sagt att "alla homosexuella borde brännas levande eftersom de utgör en fara för hans barn".
Flera lettiska politiker hyllade utrikesministerns beslut även om Rigas borgmästare Nils Usakovs sa att han skämdes för Edgars Rinkevics.

HBT-personer som länge hoppats på regnbågsfärgade framsteg för Lettland jublar nu över utrikesministerns ställningstagande och mod.

Enligt lettiska lagar homosexuella rätt att delta i militärtjänstgöring och har visst skydd mot diskriminering på arbetsplatsen, men samkönade par har i dagsläget inga rättigheter.
Något som det nu kan komma att bli ändring på om utrikesministern får som han vill. Och han har goda förutsättningar, då Lettland 2015 har Europas ögon på sig eftersom landet då innehar EU-ordförandeskapet.
Ronny Larsson
ronny@qx.se

 
Bookmark and Share
 

Annons