QX.se GayMap Qruiser.com Shop
ADON
Naughty :P
Fag For Real
Männen med rosa triangel fick …
General
Måndag
Tompalicious
Nostalgisk humor!
Alexis Transsexue…
Framtidsplaner...
En hivdivas bekän…
Smittfri men fortsatt tufft fö…
Maria Hansson Nie…
Pride behövs PUNKT!
En bögjävels betr…
Uppföljning, del 1 ”När DN mör…
jonvoss
Äntligen kan förvirringen reda…
DJ KATJA GUSTAFSS…
Vingåker Pride
SEXPERTERNA
IDAHOT 2016
Wheelboy's up…
Livet är som en schlager för m…
Majs
Bandy
QXPrideTour
Mingelbilder
Inside My Head
att vara romantiskt

QX.se - Senaste nytt för dig som är bög, lesbisk, hbt eller queer
Sveriges största Gaynyhetssajt
– över 90.000 besökare per vecka!
Tisdag 24 maj 2016
QX Maj!
Läs QX
Maj 2016 här
Tidningen QX | Annons | Info | Arkiv
Politik

Lettlands utrikesminister: I´m Gay

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics kom under torsdagskvällen ut som homosexuell via twitter.
 Han lovar i och med detta att kämpa för regnbågsrättigheter i landet.

Edgars Rinkevics skrev runt 21-tiden svensk tid på twitter: "I proudly announce that I am gay... Good luck all of you". I ett andra tweet skrev den 41-årige politikern på lettiska att han lovade att jobba för att alla typer av partnerskap ska erkännas av den lettiska regeringen och att han verkligen ska slåss för att det blir så.
Edgars Rinkevics är den första öppna politikern i Lettland och hans garderobsöppning blev direkt stora nyheter i landet. På twitter pendlade kommentarerna mellan hejarop och "brinn i helvetet", och på bara en timme hade hans meddelande re-tweetats över hundratals gånger.

En av anledningarna till att Rinkevics kommer ut nu kan vara en del av hans kamp mot ryske Ivan Okhlobystin, en kontroversiell skådespelande ex-präst, som planerade att genomföra en enmansshow om religion i Riga den 7 november. Rinkevics stoppade detta och sa att Okhlobystin inte var välkommen in i Lettland med sitt "hatiska tal" och eftersom han tidigare sagt att "alla homosexuella borde brännas levande eftersom de utgör en fara för hans barn".
Flera lettiska politiker hyllade utrikesministerns beslut även om Rigas borgmästare Nils Usakovs sa att han skämdes för Edgars Rinkevics.

HBT-personer som länge hoppats på regnbågsfärgade framsteg för Lettland jublar nu över utrikesministerns ställningstagande och mod.

Enligt lettiska lagar homosexuella rätt att delta i militärtjänstgöring och har visst skydd mot diskriminering på arbetsplatsen, men samkönade par har i dagsläget inga rättigheter.
Något som det nu kan komma att bli ändring på om utrikesministern får som han vill. Och han har goda förutsättningar, då Lettland 2015 har Europas ögon på sig eftersom landet då innehar EU-ordförandeskapet.
Ronny Larsson
ronny@qx.se

 
Bookmark and Share
 

Annons