När Grundlagsutredningen under torsdagen lade fram sitt förslag till en ny svensk grundlag innehöll detta även att utvidga skyddet mot diskriminering på grund av sexuell läggning.
Redan idag omnämns sexuell läggning i regeringsformens första mer allmänt hållna kapitels andra paragraf: ”Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.”.
I förslaget som nu lagts fram föreslås även att andra kapitlets mer tvingande skrivningar om diskrimineringsskydd uttryckligen skall nämna ”sexuell läggning”. ”Lag eller annan föreskrift får inte innebära att någon missgynnas därför att han eller hon tillhör en minoritet med hänsyn till etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande eller med hänsyn till sexuell läggning.
En som välkomnar förändringen är mångårige gayaktivisten, fd riksdagsledamoten och kandidaten till Folkpartiets EU-lista, Martin Adreasson. Han påpekar att det är ett enigt förslag som läggs fram vilket han ser som mycket positivt.
– Det som är en skönhetsfläck är att transpersoner inte omfattas, även om skrivningarna kring könsdiskriminering bör täcka transsexuella, säger han till QX.se.
Martin Andreasson menar att det stärkta skyddet i grundlagen kanske inte har så tydlig betydelse i dagens hbt-politiska klimat.
– Men om dessa förändringar antas så finns tvingande begränsningar för vad en riksdag överhuvudtaget får göra, säger han. Det här innebär ett förbud att ändra lagar eller annan föreskrift som missgynnar minoriteter utifrån sexuell läggning. Därmed blir det ett diskrimineringsförbud som får muskler, säger Andreasson och noterar att detta redan föreslogs av den ”homosexutredning” som arbetade under början av 80-talet. När nu snart sagt alla diskriminerande lagar är på väg att tas bort, så ser det gamla förslaget alltså ut att slutligen gå igenom.
– Men om det politiska klimatet framöver blir kallare och till exempel en extremt homofob minister vill införa yrkesförbud för homosexuella likt baltiska politiker varit inne på, så kan sådana lagar inte införas utan att man först ändrar grundlagen.
Och han menar att även den stundande förändringen som gör äktenskapet könsneutralt kan komma att påverkas så att definitionen av vem som får gifta sig blir svår att ändra tillbaks framöver.
– Familjebegreppet är egentligen det bästa exemplet på hur grundlagsändringen kommer få stor betydelse, menar Andreasson. Nu kan man se till att det blir oerhört svårt att rulla tillbaks utvecklingen.
För att ändra grundlagen krävs två beslut med likadant innehåll och att ett riksdagsval hålls emellan besluten. En folkomröstning kan även hållas om grundlagsändringar där enbart ett nej är bindande.
Även RFSLs förbundsordförande Sören Juvas välkomnar förslaget till ändring av grundlagen.
– Vi har inte hunnit sätta oss in i frågan fullt ut, men det blir intressant att se hur detta kommer att påverka äktenskapsfrågan framöver, säger han till QX.se och nämner även den pågående utredningen om föräldraskap vid assisterad befruktning där lagen idag särbehandlar lesbiska par i förhållande till heterosexuella par.