Centerkvinnorna markerar tydligt att vi genom ökad kunskap om allas olikheter kan skapa ett bättre samhälle för alla, vi vill göra skillnad på riktigt.

Vi måste öppna ögonen för den verklighet som våra barn lever i. Många barn har under uppväxten flera vuxna i sina liv. Att föräldrar separerar, hittar ny partner hör till vanligheterna. Att mamma eller pappa lever med en partner av samma kön är också en del av samhällets mångfald. Centerkvinnornas, Sveriges största kvinnoförbund, förslag på ny barn- och föräldraförsäkring är ett kraftfullt omtag för att skapa en långsiktig, hållbar familjepolitik som är anpassad till verkligheten.

All vårdpersonal som jobbar med barn och familjer ska erbjudas fortbildning både vad gäller HBTQ-kunskap och alternativa familjekonstellationer. Med fördel ska även arrangeras föräldragrupper för HBTQ-föräldrar och bonusföräldrar som önskar träffa andra föräldrar i liknande situationer. Detta bör kunna ordnas i hela Sverige, då regnbågsfamiljer inte ska känna sig tvingade att bo i våra storstadsområden. Hela Sverige behöver regnbågsfamiljer, då hela landet mår bra av mångfald. Att välkomna mångfalden är att välkomna en hållbar samhällsutveckling.

Centerkvinnorna vill öppna upp föräldraförsäkringen så att 300 av totalt 480 dagar ska kunna överlåtas mellan de två vårdnadshavarna, samt till max två ytterligare till barnet närstående vuxna. I regnbågsfamiljer kan finnas fyra närstående vuxna till barnet. Centerkvinnorna vill göra det möjligt för barnet att bygga upp nära relationer till sina föräldrar, som kan vara fler än två.

I dag erbjuds endast den ena av kvinnorna assisterad befruktning och om detta misslyckas är loppet kört för paret att bli biologiska föräldrar. Centerkvinnorna anser att det är självklart att båda parter i ett lesbiskt förhållande ska ha rätt till insemination och IVF-behandling. Lesbiska par bör ha samma rätt till provrörsbefruktning och fertilitetsutredning som heterosexuella par. Dessutom ser vi att ensamstående kvinnor ska ha inseminationsrätt.

Centerkvinnornas förslag till ny barn- och föräldraförsäkring är modern och banbrytande med sina 34 punkter. I linje med en mer inkluderande politik byter mödravårdscentralerna namn till föräldramottagning. Föräldradagarna byter namn till barndagar och vilka vuxna som är med barnet ska vara föräldrarnas val beroende på hur familjen ser ut. En garantiplats på BB för den närstående som modern väljer att ha med sig. Ensamstående ska ha rätt att överlåta tillfällig föräldrapenning i samband med födsel till närstående som hon väljer.

Centerpartiet och Centerkvinnorna har på fredagen 15.15-16 i Pride House ett seminarium om ”framtidens barn- och familjeförsäkring”