Homoerotik på webben

Webben måste vara det perfekta stället att presentera homoerotisk konst på. Oavsett sexuell läggning känns det mer lockande att se konstnärliga spermasprut på skärmen än på ett stelt galleri. Inte minst i Japan, där bara de mest frigjorda vågar besöka homogallerier eller köpa den kända japanska gaytidningen Barazoku.

Sadao Hasegawa är den japanska homoerotikens världskändis. I början av sin karriär målade han mest snygga greker och afrikaner, numera är det läckra japaner för hela slanten. Mängder av hans bilder går att hitta i gamla nummer av Barazoku, men även engelska tidningar som Bleu (nr 8) och OG (nr 20) har publicerat honom. De flesta känner honom dock inte från någon av dessa tidningar, utan från webben. Här både ställer han ut och säljer sina verk.

En annan japansk konstnär som fattat vad webben kan göra för att sprida japansk homoerotik till andra sidan jordklotet är Shun Kochi. Han gör kort sagt konst av manskroppen, och för att liksom bevisa maskuliniteten i sina verk understryker han att 90 procent av de killar han fotograferar är straighta … Liksom Hasegawa är det den asiatiska manskroppens fulländning han vill återge i sin konst.

Den nederländske konstnären Rick Wezenaar vill ta fram det erotiska hos både kvinnor och män. Framförallt har han hårdlanserat sig på webben, och drar sig inte för att tjäna pengar på mode- och reklamfotografi. Hans inspirationskällor är bl a Robert Mapplethorp, Helmut Newton, Herb Ritts och hans nederländske kollega Erwin Olaf (som förövrigt medverkat i Straight). En hel del av hans fotografier är bearbetade i datorn till psykedeliska fantasilandskap med den snygge killen i centrum.

Men bäst av alla på att integrera sin konst med webben är ändå amerikanen Robert Clarke, som gör ”homoerotik med ett stänk av satir”. Han nöjer sig inte med att scanna in traditionell konst och lägga ut den på nätet. Nej, han är en mästare på flash också, som blir en del av hans konst. Och han är den som verkligen låtit Internet förändra hans liv.

– För två år sen blev jag rätt desillusionerad av den negativa respons jag fick från gallerier. Att bygga en egen sajt gav mig bättre självförtroende och jag har nu tillgång till en global publik. Jag blir både överraskad och jätteglad när folk över hela jorden hör av sig och gillar det jag gör, säger Robert Clark till QX.se.

Och vad har vi då i Sverige? Henrik Alexandersson har massor av bollar i luften, och en av dem är hans webbgalleri. Vi frågade honom vad som är bäst med Internet.

– Den stora fördelen är naturligtvis att man blir geografiskt oberoende och att materialet är tillgängligt dygnet runt. Det ger en hel del besök. Hur många gallerier har till exempel fem tusen besökare per vecka, månad efter månad, år efter år? säger han i ett mejl till QX.se.

– Jag har faktiskt enbart fått positiva reaktioner på mitt galleri. Inga tokiga nymoralister eller frireligiösa fanatiker har hört av sig. De positiva reaktionerna kommer dessutom från alla världsdelar. Och det är ju kul att få veta att folk uppskattar det man gör.

Publicerad: 2000-07-04 14:56:57