Valet 2006

I måndags natt till onsdags kväll har QX Attityd genomfört en valundersökning bland Qruisers medlemmar. Drygt 5201 slumpvis utvalda medlemmar har fått frågan vilket parti de kommer att rösta på i valet. Svarsfrekvensen har varit 96% (5000 svarande) och tendensen med störst stöd för moderaterna och starkare stöd bland Qruisers medlemmar än hos befolkningen i stort för feministiskt initiativ, folkpartiet, vänstern och miljöpartiet. QX Attityd visar dock en ökning av sympatierna för socialdemokraterna och det rödgröna blocket medan folkpartiet och även moderaterna tappat.
Likt i Regnbågsvalet är det markant skillnad mellan männens och kvinnornas politiska val.

Bland Qruisers väljare finns nu en övervikt för vänsterblocket. På frågan ”Hur kommer du att rösta i riksdagsvalet” svarade 39,1% att de väljer alliansen, räknar man in kristdemokraternas 0,9 procent blir resultatet 40%. I Regnbågsvalet som hölls den 20 augusti valde 46,4% den borgerliga alliansen inkluderat kristdemokraterna. Det rödgröna blocket får i QX Attityds undersökning 41,9% mot Regnbågsvalets resultat på 38,6%. I en ”Regnbågsriksdag” skulle i QX Attityds undersökning feministiskt initiativ ta plats med 6,1% av rösterna, medan piratpartiet endast skulle hamna på 2,9%.
I Regnbågsvalet fick piratpartiet hela 6,1%. Den stora skillnaden kan förklaras av att QX Attityds undersökning baseras på just slumpvis utvalda, medan det i Regnbågsvalet var de mest engagerade som valde att rösta. Dessutom har icke röstberättigade sållats bort i QX Attityds undersökning. I Regnbågsvalet var det just de allra yngsta som var mest positiva till piratpartiet.
Att det rödgröna blocket nu gått om alliansen förklaras huvudsakligen av att folkpartiet tappat 4,5% jämfört med Regnbågsvalet. Även moderaterna har tappat 1,6% medan socialdemokraterna har ökat från 17,5% i Regnbågsvalet till 18,8% i QX Attityds undersökning. Noteras kan att även gruppen som valt att rösta blank eller avstå helt från att rösta ökat från 6,5 i Regnbågsvalet till 8,5% idag.

Qruisers ålders- köns och boendeortsprofil, liksom i gruppen av svarande i denna undersökning, skiljer sig avsevärt från befolkningen i stort. Nära 62% är män, och lika hög procent av de svarande är i åldrarna 20-40 år. Över 50 procent bor i landets tre största städer.

Delar man upp resultatet mellan kvinnor och män blir det likt i Regnbågsvalet en dramatisk förändring av resultatet. Bland kvinnorna är miljöpartiet störst med 18,1% av rösterna, följt av vänsterns 16,9 och socialdemokraternas 16,2. Fjärde största parti bland Qruisers kvinnor är feministiskt initiativ med 15.3% av rösterna. Det största borgerliga partiet är moderaterna med 13% följt av folkpartiet med 8,2% och centerpartiet med 3,9%. Piratpartiet får 2,9% av kvinnornas röster medan sverigedemokraterna med 1,4% är större än såväl kristdemokraterna (0,5%) som junilistan (0,4%).
Bland killarna är det närmast upp och nervända världen. Störst parti bland männen är fortsatt moderaterna med 28,6% följt av socialdemokraterna med 21,6%. Hoppet ned till tredje parti är stort. Där hamnar folkpartiet med 15% av männens röster. Miljöpartiet samlar 9,4%, vänstern 8,8% och centerpartiet 6,9%. Piratpartiet noterar 3,2% bland männen och sverigedemokraterna får samma röstandel som feministiskt initiativ 1,5% . Kristdemokraterna får bland männen stöd av 1,1% och junilistan av 0,6%.

Även i en geografisk uppdelning mellan storstad, mellanstad och småstad blir det stora skillnader. Medan moderaterna får 25,9% bland storstadsborna, faller de till 19,1% på ”mindre” städer/orter (färre än 50 000 boende). Socialdemokraterna har 16,5% stöd i storstäderna men 26,2% på mindre orter. Förutom moderaterna är storstäderna starkast fäste för feministiskt initiativ, folkpartiet och miljöpartiet. Mellanstora städerna (250- 50 000 innevånare) är de starkaste fästena för vänsterpartiet liksom piratpartiet. Förutom socialdemokraterna är mindre orter starkaste fäste för centerpartiet och junilistan.

I QX Attityd ställde vi också frågan om vilka politiska frågor som var viktigast när man väljer parti. Elva frågor listades där svarsalternativen var ”inte viktigt”, ”lite viktigt” eller ”mycket viktigt”.
Här hamnar HBT-frågor först på 10:e plats som alternativ ”mycket viktigt”. Toppar gör Arbetslöshet/sysselsättning, följt av sjukvård, utbildning/skola, jämställdhet, ekonomi/tillväxt, miljö, äldreomsorg/pensionärer, HBT-frågor, skatter, invandring/flyktingar och sist hamnar familjepolitik/barnomsorg.

56,7% av de svarande ansåg att det är ”mycket viktigt” att det parti man röstar på har en bra HBT-politik. Endast 23,1% ansåg att det är mycket viktigt att ens parti har öppna HBT-kandidater och så få som 12,5% ansåg det vara mycket viktigt att kryssa för en öppen HBT-kandidat.
Nära hälften av de svarande hade redan bestämt parti för över en månad sedan, medan så många som 16,9% svarade att de ännu inte bestämt sig. Några av de som ännu ej bestämt sig valde trots det parti senare i undersökningen.

QX Attityd genomförs med undersökningsverktyget EasyResearch

http://www.qruiser.com/regnbagsval

Publicerad: 2006-09-14 13:13:20