I söndags sändes dokumentären om en händelse som ändrade synen på bögar och flator. Sara Lundin är radioproducenten som ligger bakom den.
– Det är en symbolisk dag i historien, men det finns inget berättat om den i sin helhet, säger hon till qx.se.
Idén fick hon för flera år sedan när hon och några kollegor satt och spånade kring vilka händelser som de tyckte att de ville veta mer om. När P3 sökte uppslag till fler dokumentärer så var det dags att förverkliga berättelsen om när homosexualitet ströks ur sjukdomsregistret.
– Jag tror att den här aktionen var första steget till allt som skett sedan med partnerskapet och adoptionslagstiftningen. Den gav en självkänsla hos en grupp som alltid varit underdogs och en upptäckt att man faktiskt kan förändra saker, berättar Sara Lundin.

Bild från ockupationen av Socialstyrelsens trappa, dåvarande generaldirektören Barbro Westerholm står i trappen

I dokumentären berättar Barbro Westerholm att händelsen ändrade hela hennes karriär och hennes syn på människors olikheter. Hon hade varit chef för Socialstyrelsen i en månad när detta hände och hade fyra små barn hemma. Hon blev chockad, förvånad men upplyst av aktionen. Hon var senare en av dem som drev igenom partnerskapslagen.

– Jag har fått material från Stockholms gayradio med radioupptagningar från trapphallen. De utgör en skatt, utbrister Sara Lundin. Sedan har jag med en intervju med Anne-Marie som är den enda personen som fått sjukpenning för att hon var lesbisk.

P3 Dokumentär om ockupationen av socialstyrelsen:
Lyssna på Sveriges Radio