En av den amerikanska och brittiska homorörelsens pionjärer, Harry Hay, avlider denna dag i en ålder av 90 år. Han var med om bildandet av The Mattachine Society, som blev en av de första amerikanska sociala och politiska homoföreningarna.
Hay själv var fackföreningskämpe som tillsammans med sin partner Will Geer 1934 organsierat en 83 dagar lång hamnstrejk i San Francisco. Av de fyra som startade TMS med Hay fanns två ex-kommunister, den österrikiska antifascistiska flyktingen och sedemera designern Rudi Gernreich och Dale Jennings. De gav ut tidningen One och bland annat sände föreningen 1953 ut ett frågeformulär om inställningen i homofrågor till politiker i Los Angeles och pekades ut i media som en ”ny konstig påtryckargrupp”. I McCharty-tidens USA påpekades att homosexuella ansågs var del av de oamerikanska företeelser, senatorn ville få slut på.
Hay var även med att organisera Los Angeles första Gay Pride och på äldre dar bildade han Radical Faeries – en grupp om ca 200 män som lämnade stan för att leva ett spirituellt och ekologiskt liv i Arizonas öken.