Denna dag samlades 15 personer vid Karl XIV Johans staty på Järntorget i Örebro för att prick klockan 12 gå på trottoarerna i ca tio minuter till Stortorget och Engelbrektsstatyn. De 15 bar plakat med budskap som ”250 000 svenskar homosexuella”, ”Mot sexuella fördomar”, ”Homosex är mänskligt”, ”Kunskap raserar fördomar” och ”Gay Power” som den arrangerande föreningen dessutom hette. Både ÖrebroKuriren och Nerikes Allehanda skrev om demonstrationen som blev Sveriges första ”Prideparad”.

Samma vår bars plakaten även i Uppsala i samband med en kongress för homosexuella organisationer i staden och under midsommarhelgen samlades en handfull demonstranter utanför Kulturhuset i Stockholm. Ingen av dem bodde i Stockholm. Senhösten genomfördes en demonstration i Malmö och den 4 november genomfördes en hungerstrejk utanför riksdagshuset i protest mot diskriminerande lagar.

För Örebros del dröjde det 42 år innan det blev en Prideparad igen i staden, 2013.
I Stockholm arrangerades Frigörelsedagen med demonstration 1977 och sedan dess har det, med undantag av 2020, hålls Frigörelsedemonstrationer och Prideparader på Stockholms gator.