Lil Nas X

Den 20-åriga rapparen som slog igenom världen över med dunderhitten Old Town Road kom ut som gay på sin Twitter, men världen höll nästan på att missa det.

Det var sista dagen av den amerikanska Pridemånaden som Montero Lamar Hill, som han heter, gick ut och uppmanade sina följare att lyssna lite noggrannare på texten till låten C7osure (You Like). Men folk hade fortsatt svårt att förstå vad artisten faktiskt menade så senare fick han även lägga upp omslagsbilden till låten där han påpekade att bakgrunden innehöll Pridefärgerna.

– Jag trodde att jag hade gjort det uppenbart, skrev han.

Lil Nas X

Stormy Daniels

Den före detta porrstjärnan som gått ut med att hon har haft en affär med USA:s president Donald Trump samt sagt att presidenten betalat henne för att inte säga något, kom ut som bisexuell på Twitter.

– Jag gillar att ligga med män och kvinnor. Det kallas bisexuell.

Stormy Daniels

Willow Smith

Jada Pinkett Smith och Will Smiths dotter Willow kom ut som bisexuell i hennes mammas webbserie Table Talk. I avsnittet pratade hon med sin mormor Adrienne och mamma Jada och berättade att hon kände sig intresserad av en polyamorös livsstil. Hon förklarade mer ingående att hon ville vara i en relation med en man och en kvinna samtidigt.

– Jag älskar män och kvinnor lika mycket och därför vill jag definitivt ha en man och en kvinna. Jag känner att jag skulle kunna leva i en triad med de två personerna. Jag är inte den typen som konstant söker nya sexuella erfarenheter.

Willow Smith

Lilly Singh

Youtubern Lilly Singh kom ut som bisexuell på Twitter.

– Under mitt liv har dessa saker visat sig vara hinder från och till. Men nu omfamnar jag dem som mina superkrafter.

Lilly Singh

Janne Puhakka

Den finska ishockeyspelaren Janne kom ut som gay i en intervju med den finska tidningen Helsingin Sanomat.

– I en perfekt värld skulle man inte behöva prata om det. Men så länge som tystnad råder kring ämnet måste man det. Ishockeyvärlden är på något sätt på efterkälken. Om alla kunde vara sig själva i omklädningsrummet skulle vi inte ens behöva föra den här diskussionen.

Janne Puhakka

Sam Smith

2019 var året då artisten Sam Smith kom ut som ickebinär. Hen berättade om uppenbarelsen i sin könsidentitet i en intervju med Jameela Jamil.

– När jag såg orden ”icke binär” och ”genderqueer” och läste på om dem så tänkte jag, ”fuck, det är ju jag”.

På frågan om vad genderqueer betydde för hen förklarade Smith:

– Ickebinär genderqueer är att du inte identifierar i ett kön. Du är en blandning av olika saker, du är din egen speciella kreation. Så tolkar jag det. Jag är inte man eller kvinna, jag flyter någonstans i mitten.

Sam Smith

Connor Jessup

Den kanadensiska skådespelaren, mest känd från American Crime och Falling Skies, kom ut som gay i ett känslosamt Instagraminlägg.

– Jag visste att jag var gay när jag var 13 år men jag dolde det i många år. Jag vek ihop det och lade det under resten av mitt känslomässiga stök. Det var inte värt besväret, om jag bara kunde fortsätta att göra det mindre, mindre och mindre. Min skam tog formen av en axelryckning. Jag är en vit cisman från en liberal medelklass familj, det var aldrig en fråga om acceptans. Men trots alla dessa privilegier så tvekade jag, och det gör jag fortsatt. Jag har varit öppen privat i flera år, men aldrig offentligt.

– Jag vill inte längre censurera, medvetet eller undermedvetet, hur jag pratar, sitter, skrattar, klär mig, vilka historier jag berättar, vilka skämt jag drar eller vilka som är mina referensramar. Jag är tacksam över att vara gay, queerhet är lösningen. Det är ett löfte mot klichéer och solipsism.

Connor Jessup

Tobias Karlsson

Den svenska dansaren Tobias, mest känd från Let’s Dance, är en älskad medlem i hbtq-familjen sedan länge. I år kom han ut som hivpositiv i en öppenhjärtig intervju med QX för att krossa hiv-stigmat.

När han först fick beskedet efter Pride 2016 drabbades han av panik och djup ångest. Men idag har han blivit kompis med sin situation.

– Jag tar en tablett tillsammans med mina andra vitaminer varje dag, det är en del av dom bara. That’s it. Jag mår så sjukt bra. Och jag känner mig grymt jävla stark, därför orkar jag göra det här. Och det låter kanske konstigt men jag har ju hellre hiv än diabetes. Jag känner att jag idag, har blivit ett bättre jag än för tre år sedan. Det är sånt jävlar anamma i mig efter allt jag gått igenom med mobbing, sexualiteten – och så hiv. Det är som att universum kastat det här på mig liksom, ”deal with this shit” och det har jag gjort, sa han till QX.

Tobias Karlsson

Jon Lee-Olsen

Den danska hockeymålvakten Jon kom ut och blev den första öppet homosexuella spelaren inom de största idrotterna i landet. I en intervju med danska TV2 berättade han om beslutet.

– Det finns en risk att vissa människor skriker på mig när jag spelar matcher. Men jag känner att jag är redo att visa att du lätt kan vara gay och spela ishockey.

Jon Lee-Olsen

Tyler Blackburn

Pretty Little Liars-skådisen kom ut som ”queer” i en intervju med The Advocate.

– Jag har identifierat mig som bisexuell sedan jag var tonåring.

Tyler Blackburn

Jonathan Van Ness

Queer Eye-stjärnan hade ett stort ”komma ut-år” då hen både öppnade upp om sin könsidentitet som ickebinär samt berättade att hen är hivpositiv.

– Jag tar alla chanser jag kan för att bryta ner stereotyper av det binära. Jag tycker att kön ofta används för att separera och dela oss. Det är en social konstruktion som jag inte längre känner att jag passar in i, så som jag en gång gjorde.

Jonathan Van Ness