8 kvinnor om 8 mars och en klubbguide i feminismens tecken

Åtta tjejer, åtta förebilder och åtta åsikter. Vi på QX väljer att uppmärksamma kvinnodagen genom att prata med åtta tjejer för att se vad de tycker om 8 mars, behövs dagen eller är den förlegad? Firas den och i så fall hur?

– Det är ju en dag som handlar om att sätta kampen för kvinnors rättigheter i fokus, så det är en högtidsdag tycker jag. Jag gillar alla olika initiativ som tas för att uppmärksamma dagen på olika sätt – allt ifrån demonstrationer, till seminarier och debatter och fester. Det viktiga tycker jag är att det handlar om kvinnors rättigheter, säger RFSL ordförande Ulrika Westerlund

– Internationella kvinnodagen är viktig för mig. Det är den dagen vi alla blir uppmärksammade om kvinnliga rättigheter och att det fortfarande inte är helt jämställt mellan könen i Sverige, säger Ella från Göteborg.

– För mig som individ kan jag inte se att den dagen är av någon stor betydelse, däremot ur ett historiskt och ett samhällsperspektiv, kvinnodagen kom ju till av en anledning- rätten till kvinnors rösträtt. Jag tycker att det är bra att kvinnodagen finns då det i många länder fortfarande är stora klyftor mellan män och kvinnor. Drömscenariot är väl att internationella kvinnodagen inte ska behöva finnas, att striden för kvinnors lika rättigheter ska nå hamn till slut. Att allas lika värde ska stå i centrum, oavsett kön, hudfärg eller läggning, säger Katia från Avesta.

Mer om vad tjejerna tycker och tänker om 8 mars kan du läsa i mars-numret av QX. Ladda ner här.

Glöm inte vad Emma Goldman sa:
If there’s no dancing at the revolution i’m not coming.

Precis, därför har vi tagit ett litet urplock av helgens kvinnofiranden runt om i Sverige.

Torsdag
Redan i kväll är det förfest på Vita baren i Stockholm
– Vad vore en bättre förfest till 8e mars-firandet än ett lesbiskt kakfat!? Vi utlovar dans, lesbiska tendenser och snygga tjejer!

Fredag
I morgon på självaste dagen så är det galej så det står härliga till. Vi är fortfarande kvar i huvudstaden och Bang ställer till med sitt traditionsenliga kalas. Dock är förköpsbiljetterna slut och endast 100st kommer säljas i dörren, så kom i tid om du vill fira dagen med Bang.
Annars kan du alltid kila vidare till Frukt&Grönt på Södra baren, även där väntas det bli tokmycket folk (läs brudar) så kom i tid.

I Uppsala firar Shylips kvinnorna på Orange.
–Vi presenterar grymma djs och bjuder på massor av överraskningar hela kvällen i HBTQ-kulturens ära!

Göteborg är inte sämre Ladyfest Göteborg och Amnesty styr tillsammans upp stans största och fetaste fest på Världskulturmuseet för att hylla alla fantastiska kvinnor som har kämpat och kämpar för sin frihet och sina rättigheter världen över. Konferencier och inledningstalare för kvällen är Matilda Berggren från ligga med P3.




Lördag

I Malmö arrangeras efterfesten för 8 mars på Moriska Paviljongen i Folkets Park. De kommer bland annat att bjuda på öppet DJ-bås.
– Smyg ner några skivor i väskan, briljera med dina skarpaste musikkort och spela en sväng i bistron mellan kl. 22-00.

I Stockholm står såklart KG för efterfesten, eller som de säger festen fortsätter, vi ska fira och festa hela helgen.
–Skådespelaren Johanna Lazcano gästar KG med sin humorkaraktär Filippa von Sère. Stureplansbloggerskan ger sin syn på feminism, jämställdhet och lesbianism. ”Tokgilla!!! Tihi.”