Du och din kille gifte er 2007, hur gick tankegångarna när ni började prata om olika sätta att skaffa barn?
– Vi pratade om allt från att adoptera, anlita en surrogatmamma till att skaffa barn med en tjejkompis. Jag är själv adopterad så den tanken kändes bra för mig, men min make var mera inne på de två andra alternativen. Sakta men säkert började vi också känna att barnet skulle ha en mamma. Två pappor och en mamma i ett delat föräldraskap.

Hur kom ni fram till att mamman skulle bli en väninna?
– Vi approachade en mycket nära singeltjejkompis med frågor om hon ville träffa någon, hur hon såg på att skaffa barn – vi var alla runt 35 då – och hennes syn på familj. Rätt tidigt anmälde vi också vårt intresse av att bli pappor. Samtidigt började också vänner runt omkring oss fråga om inte vi tre skulle skaffa barn ihop, och för ett drygt år sedan kom vi fram till att vi faktiskt ville det.

Vilka fördelar ser ni i att skaffa familj som bögpar plus straight tjejkompis?
– Stora fördelar. Vi blir tre aktiva föräldrar som kan avlasta varandra på ett bra sätt. Ser jag på våra straighta kompisar med barn känns det som att de nästan alltid är en förälder för kort för att få livspusslet att gå ihop. Vi blir ju tre med allt vad det innebär; delat föräldraskap, delad föräldraledighet, extra mycket omsorg och kärlek. Jag ser inga som helst nackdelar med vårt upplägg.

Finns det något som ni oroar er för?
– Det som oroar mig lite är samhällets syn. Jag har själv varit öppet gay sedan 1998 och aldrig mött några fördomar, men ibland undrar jag ändå hur det kommer att bli som gaypappa med barn? Jag är inte en sådan person som faller undan för andras agerande eller kommentarer, men att ens barn skulle få utstå fördomar eller få sina föräldrar ifrågasatta är inget som jag vill uppleva.

Har ni upprättat något slags kontrakt för hur det delade föräldraskapet ska se ut?
– Vi kommer att göra det under hösten. Det är mycket viktigt för oss.

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

Var hämtar ni kunskap och inspiration om att skaffa barn som homosexuella män?
– Vi letar på nätet, på rfsl.se och olika ”skaffa barn-bloggar”, men för en familj som oss verkar det inte finnas någon information alls på svenska sajter. Det enda som verkar finnas är ett par texter och blogginlägg på amerikanska sajter och bloggar.

Hur kom det sig att du började blogga?
– För det första var det min svärmor som är utbildad barnmorska, som efter att vi meddelat henne – en av de få som just nu vet – gav mig tipset om att börja skriva en dagbok om vår resa. Men det här med att skriva i en bok tyckte jag inte verkade så intressant. Däremot, efter två veckors tänkande och letande på nätet efter andras erfarenheter, eller snarare brist på att dessa, beslöt jag mig för att skapa en blogg. Min förhoppning är att jag ska kunna inspirera andra, ge kunskap om vår process och få berätta om hur det känns att bli en gaypappa.

När blir ni pappor?
– I slutet av mars eller början av april. Nästa ultraljud är om två veckor och efter det vet vi lite mera exakt.


http://gaypappan.blogspot.com/