Varför valde du att kandidera till Lucia?
– Jag ville visa att alla kan vara vilken roll de vill oavsett kön, etnisk bakgrund eller sexuell läggning. Vi har en profil på skolan, V.I.P profilen! där vi uppmärksammar samhälls- och globala frågor! Så mina tankar började gå i gång när Luciakandideringen var stundande. Jag såg det som ett ypperligt tillfälle att ställa upp för en utsatt grupp i samhället och visa att jag är olik, och att olika är bra! Kandideringen gick till på så sätt att jag och fem kvinnliga kandidater, också elever i år 9, bifogade en motivering med bilden som dom röstande eleverna utgick ifrån. Jag lyckades därmed få majoriteten av skolans röster och här står jag, stoltare än någonsin! Bög & Lucia!

Hur var responsen i skolan?
– Den har enbart varit positiv, såväl från fakultet samt elever! Alla är glada för min skull och anser att jag är passande för rollen annars hade jag ju inte blivit framröstad!

Fick du några negativa reaktioner?
– Under andra mediers delningar på Facebook har jag sett negativitet i kommentarsfältet, men det rör mig inte i ryggen då jag är helt överväldigad över all kärlek & positiv respons!

I ditt FB-inlägg där du skriver om detta nämner du din mamma och pappa, som stöttar dig…
-Ja, ända sedan barnsben har dom gjort det, och det är jag otroligt tacksam för! Utan dem hade jag inte varit den jag är idag och det är en person jag tycker om! Redan som liten visste alla i min närvaro att jag var homosexuell och ingen har haft något problem med det. Jag ville klä ut mig som en tjej när jag var yngre och drömde om en lång blond peruk.

Vad är Lucia för dig?
– En Lucia är en person som skänker ljus, trygghet och kärlek! Och detta kan ALLA göra! Jag upplever att det är en högtid där alla samlas och firar fred och ljus!

Många har inte tagit steget att komma ut när de är i din ålder, hur kom du ut och hur gick det till?
– Jag kom ut när jag var på konfirmationsläger, där jag även träffade min underbara pojkvän! Jag kontaktade då min syster och bad henne berätta för mina föräldrar. Jag ville inte yttra orden för jag kände att det var påfrestande, fastän att jag vet att dom inte skulle ha några problem med det. Så det var inget mer med det! Sen kom jag hem några dagar senare och välkomnades av den varmaste kram av båda mina föräldrar.  Självklart hade dom frågor, som jag gärna besvarade. Och efter ett par veckor introducerade jag honom för min familj och alla älskar honom lika mycket som mig nu!

Och vad säger han om att hans kille nu är Lucia?
– Han stödjer det till 100 procent och är väldigt glad för min skull. Och hoppas att jag genom all media nu kan sprida mina tankar och ha möjligheten att i så ung ålder att prägla samhället.