Sommaren 2017 fick Finland en officiell uppmaning av FN att slopa steriliseringskravet av transpersoner som vill byta juridiskt kön. Men tvångssteriliseringen förblev.

Därför är det lite extra anmärkningsvärt att nyblivna pappan Johannes, som är i 30-års åldern, själv fött sitt och partnern Petris första barn.

Barnet gick ett par veckor över tiden och var mycket efterlängtat när hen tittade ut i mitten av mars.

– Hen vägde fyra kilo och var 53 centimeter lång, säger den stolta pappan till tidningen Turun Sanomat.

Johannes och Petri kontaktade finska medier under graviditeten med hopp om att deras berättelse kommer skapa förståelse för varför det är viktigt att tvångssteriliseringen upphör.

Han kom ut som transkille när han var 20 år och har gjort två könsbekräftande operationer samt tagit hormonbehandlingar. Innan paret blev gravida hade Johannes även en inbokad operationstid för att ta bort äggstockar och livmodern.

Men han valde att pausa behandlingen så att de kunde bli biologiska föräldrar. Johannes blev gravid nästan direkt, men hans graviditet står inte skrivet i hans vårdjournal eftersom det inte går att lägga in under manliga personnummer.

Paret har också haft problem med Finlands lagstiftning eftersom bara juridiska kvinnor har rätt till ”mammaledighet”. Men efter överklagan har han nu fått rätt av Försäkringskassan och paret kan njuta av bebisen.

– Det har fungerat bra, vi hittade våra rutiner snabbt och fick bra hjälp och vägledning på sjukhuset när det gäller mjölkersättning. Bebisen äter som en häst, säger Johannes.

Han planerar att fortsatt pausa från hormonerna och försöka få ett till barn direkt.