Du är för fet. Du är för feminin. Du är för gammal. Du är ful. De flesta av oss har hört någon av dessa, och några har förmodligen hört alla. Det är både fascinerande och skrämmande vad människor kan åstadkomma med en Internet-uppkoppling och ett tangentbord.

Många forskare och andra kloka gubbar och gummor börjar mer föra fram hur dagens teknik har förändrat människors beteende på historiskt kort tid. Internet och snabba datorer som mer och mer kan tänka för sig själva är både en välsignelse och en förbannelse. Förmodligen därför att vi som använder dem bara är några få kromosomförändringar från en Neandertalare (och inget illa ment om Neandertalare).

”Allt ska ske fort, för det kan ju dyka upp någon bättre om en stund eller två”

För gay-världen har tekniken skapat möjligheterna att interagera med sina fränder oavsett var de befinner sig i världen, hitta varandra, söka och finna kontakter för en fika eller för ett knull. Gäller fallet det senare ska personen i fråga helst finnas i samma trappgång, eller åtminstone inom gångavstånd, verkar det som.

Vi interagerar, men inte personligen, utan bakom två skärmar och oftast i text där vi lägger in vår egen tonalitet och tolkning i det som sägs. Kanske inte så konstigt att det blir fel ibland i en djungel av appar med en uppdateringshastighet som nästintill övergår vårt förstånd, och med ett utbud som kan få ett smörgåsbord att se fattigt ut. Allt ska ske fort, för det kan ju dyka upp någon bättre om en stund eller två. Någon som är snyggare, eller som har rundare rumpa eller större bröstmuskler.

I regnbågsfamiljen ur ett bögperspektiv kan man lätt se hur mycket kvinnligt och manligt väger i vårt samhälle. I vårt mikrokosmos är det de män som är maskulina och ”straight acting” som är högst upp i näringskedjan, med extra poäng om de är hyfsat unga och vältränade. Ju mer kvinnlig desto längre ner på skalan blir placeringen för att hamna på botten med transvestiter och drag queens. Det kvinnliga är inte högt hållet i vårt samhälle och det speglas även i gay-världen.

”Om du inte vågar säga det du tänker skriva när du står öga mot öga ska du förmodligen slinta av pekskärmen och ägna dig åt något annat”

Åldersfixeringen i västerlandet är även det väldigt synligt i bög-världen där värdet av dig som person är fastställt utifrån elasticiteten av din hud. Vad det gäller ålder verkar de flesta glömma att vi alla blir äldre och att vi förr eller senare kommer att representera den äldsta generationen med en fot i graven. Vad hjälper det då att vi en gång hade ett slätt ansikte som en mogen persika?

Hur vi än vrider och vänder på det är vi människor med allt vad det innebär av styrkor och svagheter. Oavsett det bör vi alla kunna ha en viss respekt för våra medmänniskor när vi kommunicerar. Om inget annat fungerar kan vi försöka rätta oss efter att behandla andra som vi själva vill bli behandlade. Skulle så vara fallet att du inte vill bli nedvärderad av andra bör du nog inte göra så själv, eller?

Föreställ dig att du står framför personen. Om du inte vågar säga det du tänker skriva när du står öga mot öga ska du förmodligen slinta av pekskärmen och ägna dig åt något annat.

Det viktigaste, oavsett om det sker digitalt eller analogt, är att lära sig att älska sig själv. Lära sig att älska det där ansiktet som är det första som stirrar tillbaka på oss i spegeln på morgonen. Om vi inte värderar oss själva, hur skulle vi då kunna värdera någon annan? För hur mycket tycker egentligen en person om sig själv som skickar frasen, ”du är ful”, till en medmänniska?

Som RuPaul säger;

”If you can’t love yourself, how in the hell you gonna love somebody else? Can I get an amen in here?!”

Vill du vara gästkrönikör i QX? Maila en krönika till [email protected] så läser vi den och återkommer om vi vill publicera den. Max 3500 tecken (inkl blanksteg). Varannan månad publicerar vi en gästkrönikör.