När QX i samband med OS i Peking frågade 2917 personer inom vilken idrott man hittar de snyggaste kropparna var simning, gymnastik och simhopp de populäraste kroppstyperna; stora, definerade muskler – svåra att uppnå.

På frågan om hur viktigt det är med en partner med snygg kropp tyckte över hälften procent att det var ganska eller jätteviktigt.

Nu presenterar statens folkhälsoinstitut en studie, som visar att allt fler använder dopingklassade preparat för att få drömkroppen.

– Trender i samhället lägger stort fokus på kroppen. Utseendet har blivit viktigare och redan i tidig ålder påverkas vi av kropps- och skönhetsideal. Den typen av attityder och normer har stor betydelse för användningen av dopningsmedel, säger utredare Kajsa Mickelsson.

Och det är just utanför idrotten, på de vanliga gymmen, som användet ökar allra mest.

– Problemet med användningen utanför idrotten är etablerad och preparaten säljs på en växande illegal marknad. Internet spelar en stor roll för marknadsföring och handel. Där kan användare av dopningsmedel också samla kunskap och komma i kontakt med andra användare, säger Kajsa Mickelsson.

Råsubstansen till dopingmedlen kommer vanligtvis från Kina eller Indien, och förädlas sedan i laboratorier i och utanför Sverige. Det vanligaste dopingmedlet är androgena anabola steroider, AAS, ett slags konstgjort testosteron.

Men även om beslagen av dopingmedel ökar, är det bara 1 procent av männen, och 0,5 procent av kvinnorna i landet som enligt studien någon gång har använt doping. 2008 beräknades 10 000 personer i Sverige dopa sig.