Dylan Ratell är i USA mest känd för sin roll som Mary Sunshine i succémusikalen Chicago men här känner vi honom som den härliga gaykillen som vann Allt för Sverige 2017 och prydde omslaget av QX septembernummer. Nu är han i sin livs bästa form och har gått ner nästan 70 kg.

– Under hela min barndom hade jag en ätstörning. Sen började jag att dansa och tävlingsdansa under mina skolår. Det var svårt att göra det och vara så stor som jag var, så jag slutade med dansa och fortsatte bara med sång och skådespeleri.

Vad fick dig att vilja gå ner i vikt? 

– Jag påbörjade min resa så att jag skulle bli starkare och mer konkurrenskraftigt, jag var till och med för stor för att få roller för stora människor, så jag behövde gå ner i vikt.

De riktigt stora framstegen började under Dylans universitetstiden.

– Jag började att löpträna när jag bodde i New York, och jag var fruktansvärt dålig på det men mitt mål var att springa i 20 minuter utan att stanna. Sen började jag plugga på universitetet Kent State där jag kom i kontakt med en dietist och en personlig tränare som hjälpte till att guida mig. Jag kom långt men när jag började turnera med musikalen Chicago 2015 blev det svårt att hålla igång så jag tappade kontrollen.

Nyligen bestämde han sig för att ta en ”inofficiell pension” från scenen och flyttade till hemstaden för att starta upp sin egen verksamhet – som nöjescoach.

– Jag undervisar dans 16 timmar i veckan, coachar tävlingsdansare och ger privata sånglektioner men hinner ändå gå till gymmet fem till sex gånger i veckan. Jag har blivit en riktig gym-galning.

Vad har varit svårast med din viktresa?

– Det svåraste har varit att lära mig att vara snäll mot mig själv. Det är galet hur vi kan säga fruktansvärda saker om oss själva medan vi aldrig skulle tillåta att någon annan pratade likadant. Jag lyckas inte perfekt varje dag men om jag är för hård mot mig själv så tenderar jag att ge upp.

Kommer du tillåta dig själv att äta allt vad Thanksgiving erbjuder? Eller handlar allt om fitness nu? 

– Jag har varit riktigt duktig i år så jag kommer att gå all in på Thanksgiving, och under jul. Så länge jag håller mig till min träningsrutin dagarna runt om så har jag inga som helst problem att äta all kalkon, potatismos och sås som jag kan komma över.