”Det vore fint att få läsa om en ”landetfamilj” i er tidning. Vi är så många som inte bor i storstäderna”, skrev avsändaren.

Och jo, det är klart att QX ska ut i landet när vi får chansen, så vi hörde av oss till Linn och Thora på Instakontot @gronekullegard för att höra hur Stockholmsparet hamnade där de gjorde.

Linn är svensklärare och Thora teaterproducent, men ska till hösten utbilda sig till trädgårdsarkitekt. Thora driver också Thoras Tårtor, som vi skrivit om i QX tidigare. De bodde tidigare ett stenkast från Nytorget, i Stockholm, innan flyttlasset gick mot Skåne.

Linn och Thora hade matchat på Tinder och första dejten var på Snottys vid Nytorget. Thora var Linns första tjejdate, och det tog nog inte många minuter innan båda insett att de träffat någon väldigt speciell.
– Vi gjorde en typiskt ”lesbisk” resa: Blev ihop efter en vecka och förlovade oss efter ett år. Dock stack Thora till New York i fyra månader efter bara två månaders relation så det var ju ganska okonventionellt att starta en relation med ett långdistansförhållande, berättar Linn.

Att bo på landet var aldrig en dröm de hade var för sig men en dröm som växte fram i takt med att relationen fördjupades.
– Vi har drömt mycket tillsammans, planerat och funderat och i och med att vi båda var trötta på storstaden så vågade vi också satsa på drömmen om landet. Tanken på barn var också en stor anledning till att vi ville bo på landet. Vi var båda ense om att vi ville ge barn utrymme att röra på sig. I en lägenhet i Stockholm tyckte vi att vi blev begränsade. Här har vi enorma ytor för barn att leka och upptäcka.
– Flytten hit var Linns idé. Min pappa köpte Grönekulle Gård redan 1989 så jag har spenderat väldigt mycket tid här, men det var Linn som kom med förslaget, trots att det innebar att vi skulle bli grannar med mina föräldrar. I grund och botten handlade det om att vi dels ville ha ut mer av livet, men också att vi hade påbörjat processen att skaffa barn. Vi sökte ett annat typ av lugn och hade kommit till en punkt där storstadspulsen var mer irriterande än givande. Vi tyckte att det hade blivit trångt på något sätt och sökte oss ut från Stockholm oftare och oftare, berättar Thora.

Hon hade en liten lägenhet på 40 kvm i det som heter Undantaget på gården och när de flyttade ner tog de över en hel länga inklusive vind. Det gamla garaget blev deras vardagsrum, snickarboden är vårt arbetsrum och den oisolerade råvinden är idag sovrum och tv-rum. Grönekulle är 2,5 hektar stort och de har lagt ner mycket tid på trädgård, gårdens köksträdgård och den stora park som Thoras pappa anlagt.

Hur har ni som par tagits emot av grannar och samhälle nere i Skåne?
– Vi har blivit otroligt varmt välkomnade och det märktes framförallt efter vår medverkan i SVT:s Husdrömmar. Folk blev väldigt glada när de träffade oss. Simrishamn är ju, precis som Visby, en populär turistort på sommaren. Många byar runt om på Österlen är ganska ödsliga på vintrarna eftersom så många av husen innehas av sommarboenden. Så att två personer, unga personer, väljer att bosätta sig här permanent betyder mycket för människor.

De har inte träffat på någon som reagerat negativt på att det är två tjejer som är tillsammans. Snarare tvärtom.
– Folk är väldigt fina och generösa här. Det är underbart att bo i Simrishamn. Efter att vi startade vårt instagramkonto så har feedbacken varit ännu större. Vi har fått sån fin respons från personer som tycker om att vi delar vår vardag som två lesbiska med barn på landet. En tjej skrev till oss att vi gav henne mod att komma ut för sin familj, herregud, vilken grej eller hur? Om vi kan vara förebilder för bara en person att våga vara sig själv, då är ju det värt allt. Precis allt. Man ska inte behöva bosätta sig i en storstad för att leva lycklig som icke straight. Det vill vi visa.

Hade ni tänkt länge på barn innan Teddy blev till?
– Ja, barn har alltid funnits med i tankarna. Vi försökte bli gravida innan Teddy. Thora gjorde två inseminationer och tre ivf men inget fungerade. Vi tycker det är viktigt att berätta om för vi upplever att det finns en stigma kring det här med att inte kunna bli gravid. Det är nästan aldrig något man pratar om. Efter tredje ivf-försöket så ville inte Thora fortsätta. Processen med att ta hormonsprutor och hela tiden besöka läkare för olika typer av undersökningar blev för påfrestande. Lyllo oss att vi är lesbiska och att båda kunde tänka sig att bära barn och tur att vi ju har två livmödrar så vi kunde välja att byta. Vi bestämde oss för pausa hela göra-barn-grejen tills att vi flyttat ner till Skåne. När vi väl var redo igen ställde vi oss i kö i Region Skåne men kände att vi inte orkade vänta så vi drog igång en parallell process med Storkklinik i Köpenhamn. Vi åkte till Köpenhamn bara några veckor senare och Linn blev gravid med Teddy på första försöket. Så det var liksom meningen att vi skulle hamna just där och då. När vi väl kom fram i kön här i Sverige var vi redan gravida med Teddy.

– Vår upplevelse, och det är verkligen bara vår upplevelse, var att Storkklinik passade oss mycket bättre. Eftersom du inte befinner dig i en sjukhusmiljö så upplevde vi att stressen och pressen minskade enorm jämfört med att lägga sig på en sjukhusbrits på ett sjukhus. Klart att det måste påverka kroppen och sinnet positivt att, istället för att vandra genom sjukhuskorridorer och bländas av lysrör i taket, vandra genom ett sekelskifteshus med stora spröjsade fönster där man har tända ljus och mysbelysning istället.

Är livet på landet lika idylliskt som det ser ut?
– Till största delen, ja. Absolut. Det är så sjukt fantastiskt och lyxigt att kunna bo på Grönekulle. Vi hade ju aldrig haft ekonomi att köpa en sådan här stor gård på egen hand så att kunna bo i ett generationsboende med Thoras föräldrar är underbart. Sen finns det självklart dagar då man är uttråkad men man glömmer lätt att vi var precis lika mycket, om inte mer, uttråkade i Stockholm. Skillnaden där var att det på något sätt kamouflerades i att det fanns saker att göra, men visst var man uttråkad där ändå?

Och vill de ha storstadspuls åker de till Köpenhamn som är dryga timmen bort och Malmö är ännu närmre.
– Vi har faktiskt inte saknat Stockholm en enda gång sedan vi flyttade. Vänner ja, men inte staden i sig. Vi tillhör dom som tyckte att trängseln på Nytorget blev för mycket, det slutade vara mysigt att bo där.

Visst finns här utmaningar, som bristen på bra lokaltrafikförbindelser och bilberoendet. Det är också stor skillnad på utbud och just urvalet av mat som fanns i Stockholm, att kunna äta det man är sugen på, det saknar de. Thora har också haft svårt att hitta jobb som producent så hon pendlar dagligen till Malmö. En resa på över tre timmar tur och retur per dag ingick inte i drömmen om att bo på landet.

– Så nu är jag så glad över att till hösten skola om mig till trädgårdsarkitekt.  Förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan jag driver eget från Grönekulle…
Planen framöver är nämligen att kunna ha verksamhet här.
– Vi vill att det ska kunna bli en samlingsplats för alla slags människor som vill njuta av naturen på olika sätt.

Ni nämnde att ni varit med i serien Husdrömmar, hur kom det sig?
– Eftersom Grönekulle varit en del av Thoras familj i över 30 år tyckte vi att det skulle vara kul, framförallt för våra kommande barn, att få vår resa och renovering dokumenterad. Vi är jätteglada för den erfarenheten och det är så kul att ha processen på film. Man glömmer så snabbt och så lätt hur saker såg ut tidigare.

Det låter som ni trivs rätt bra och inte drar iväg nu?
– Haha, ja, vi är hemma på Grönekulle. Vi åker inte härifrån på sommaren!