Den 1 maj 2009 infördes den könsneutrala äktenskapslagstiftningen i Sverige. QX firade det med ett stort bröllopsspecial och träffade blivande bröllopspar och par som redan gift sig. Dessutom tipsade vi om bra bröllopsplatser och så tipsade Magdalena Ribbing om hur man genomför ett bröllop enligt rätt etikett.
Ett av paren vi träffade var Christoffer och Niklas, som också prydde omslaget.

Christoffer och Niklas
… gifter sig den 27 juni, om vädret tillåter utomhus vid havet på Muskö. Paret har känt varandra i sex år och förlovade sig redan efter ett år. Bröllop har de inte känt sig stressade att anordna, men nu i och med lagändringen kändes det rätt att planera in ett sommarbröllop ett mellanår då ingen av killarna fyller fyrtio.

– Det kändes rätt från dag ett med Niklas, berättar Christoffer och fortsätter:
– Och nu kom äktenskapslagen så vi bestämde oss för att gifta oss. Jag trodde egentligen aldrig att jag skulle gifta mig, men nu fem år efter förlovningen, blev det min tur att fria. Så det blev lite skattjakt med middag och champagne…
– Det är mycket som fallit på plats på sistone, med boende, jobb och framförallt att vi nu känner varandra utan och innan, menar Niklas.

Paret har överraskats över hur mycket beslutsfattande och planering ett bröllop kräver. De har mest varit inne på att det ska bli en kul fest med vänner och bekanta.
– Jag har fått en bild av att alla brudar drömt om det här sedan de var fem år, och därmed kan allt om hur ett bröllop fungerar och ska läggas upp. Vi vet ju ingenting, utan har mer tänkt ha en stor fest. Så emellanåt blir man som sagt förvånad över alla detaljer, man ska ju till och med bestämma tema och färg på inbjudningskort…

Både Christoffer och Niklas tycker att lagändringen betyder väldigt mycket för Sverige och framför allt för att dom väljer att gifta sig.
– Jag tror inte att vi gjort det här om det bara hade inneburit att ingå partnerskap. Det har aldrig känts som ett riktigt statement, utan mer ”lulllull” som hittats på för homosexuella. I och med att vi nu får ingå äktenskap så känns det på riktigt. Det inne- bär också en tryggare känsla om att jag verkligen vill och ska leva med Niklas resten av mitt liv. Men det var lite överväldigande att inse hur stort det här är, och vad vi lovar inför varandra. Ett giftermål är verkligen på riktigt, det är vi nu.

Bröllopet äger som sagt rum på Muskö i Stockholms skärgård i slutet av juni. Ingen av killarna ville ha några religiösa inslag och det var naturligt att lägga ceremonin utanför kyrkan. Tasso Staffilidis är vigselförrättare, paret är klädda i jacketter i grått och svart, och ungefär sjuttio gäster väntas bevittna bröllopet.
– Varje gäst är verkligen utvald noggrant. Det var lätt att välja vilka vänner som skulle få komma, men desto svårare med släkten. Men vi har valt att fokusera på vännerna så ungefär två tredjedelar av gästerna är vänner.

Ceremonin blir med mycket Monica Zetterlund-musik och skärgårdstema. Tillsammans med Tasso har paret jobbat fram ett fint program som ska vara rappt och med mycket tanke bakom, borta är sega psalmer och långa haranger om Gud.
– Vi har kollat upp hur det funkar och gifter man sig så här så finns det vissa ord som vigselförrättaren måste säga, men i övrigt kan vi lägga upp allt så som vi själva vill. Bara vi genomgått hinderprövningen innan.
– Jag tror att homosexuella har mindre förväntan på sig att ha traditionella ceremonier, säger Niklas. De homobröllop jag varit på har nästan känts mer på riktigt därför att man tänkt igenom allt själva, snarare än följt en given mall.

Christoffer och Niklas behåller sina egna namn efter vigseln.
– Det känns som en gammalmodig tradition. Men vem vet, vi kanske byter till något nytt gemen- samt i framtiden, vi får se.

Och bröllopsresa har de inte planerat någon.
– Vi reser mycket, oavsett om vi gift oss eller inte, säger Niklas.

Har ni haft svensexor?
– Nej, inte än… men det kanske kommer, misstänker Christoffer. Vi tror att våra vänner kommer att göra nåt gemensamt för oss. Snarare något roligt ihop än att släpa iväg oss på varsitt håll med någon gammal strippa (skrattar).