Vecka efter vecka briljerade Benjamin Ingrosso med hit efter hit i årets Så Mycket Bättre. Alla hans tolkningar flög in på Spotify topp 50 i Sverige, och allra störst blev Långsamt farväl, som nu också är QX Gaygala-nominerad till Årets Låt. Men det var inte bara hans känsla för hits som vi tittare omfamnade. Vi lärde också känna en energisk, charmig och känslosam kille med stort hjärta som blev polare med alla de andra deltagarna. Därför håvar Benjamin Ingrosso även in en nominering som Årets tv-stjärna.

– Är det sant? Fan vad kul, utbrister han på entusiastiskt Benjamin-vis när vi ses i en fotostudio på Södermalm i Stockholm. Natten innan har han spelat in sitt mat-och musikprogram för TV4, Benjamins, till klockan 02 på natten, men tröttheten skjuts snyggt åt sidan och han är lika avslappnat pratsam och trevlig som varje gång tidigare vi setts.

Det var faktiskt nära att en av Så Mycket Bättres största hitmakare aldrig ens kom till Gotland och Grå Gåsen. Först blev det nämligen ett nej, då han som 23-åring kände att Så Mycket Bättre är nåt man gör med en längre karriär bakom sig. Men sen kom han på andra tankar och sa ja. Det nya konceptet med fler artister lockade, och Corona-pandemin hade dessutom lagt utlandssatsningen på is.

”Jag ger mig inte förrän jag är helt nöjd”

– Och så fick jag höra att Lisa Nilsson skulle vara med. Hon är en enorm musikalisk inspiration, så jag blev aspepp och gjorde en discoverion av Varje gång jag ser dig. Men sen visade det sig att någon tolkat den så det blev Långsamt farväl, en annan favorit.

Men studioversionen, som toppat Spotify i Sverige, blev inte som Benjamin först hoppats och versionen vi nu hör består av studioinspelad sång, och musiken från -tvnspelningen.

– Jag ger mig inte förrän jag är helt nöjd. Alla mina låtar testades i olika versioner. Först hade jag till exempel nån idé om att göra

Silvanas Tänd alla ljus i en orkestral version där jag inte alls sjöng. Och Lili & Susie-låten jag först testade var Whats The Colour of Love, fast i ballad-version. Men sen tyckte jag att kopplingen till mamma och pappa var en kul grej, så det blev Only Your Heart.

”Men VA? Ska DU tolka MIG?”. Det är kanske lätt att ha kul åt Benjamins entusiasm och stora förvåning i programmet, men han är nöjd med hur han skildrats. Det här är den han är.

– Jag är ju väldigt entusiastisk, och jag älskade dagarna på Gotland. Jag hade kanske inte riktigt fattat exakt hur förvånad jag blev när de andra berättade att de ska göra mina låtar. (skrattar). Men man är så nära känslorna hela tiden, och jag var som ett barn på julafton när till exempel Lisa Nilsson kom in, eftersom hennes musik betytt så mycket för mig.

Han berättar att han och Lisa hållit kontakten efter Gotland, och på ett eller annat sätt hörs de nästan varje dag . Och Tommy Körberg, som är bra vän med Benjamins pappa, ska han äta middag med snart. Och så Silvana då, som han flög till Gotland med.

– Det tog fem minuter innan vi klickade. Jag hade hört att hon är ett ”bad ass”, och tänkte att hon skulle tycka att jag var värsta tönten. Men hon sa att jag var asskön och vi hängde väldigt mycket, och har hörts en del efteråt. Hon är den varmaste människan, och folk jag presenterat henne för älskar henne. Det känns som att man känner henne direkt. Hur kändes det att Tror du att han bryr sig nu blivit ett flatanthem?

– Att hon och Molly, en av mina bästa kompisar, gjorde lesbiskt sex av den var ju klockrent. Att hon sjunger om hur hon slickar någon i köket, liksom… det var ju bara kul. Hon är jävligt tydlig i sin rap och det så häftigt hur hon använder orden.

Finns det någon artist du velat tolka i Så Mycket Bättre?
– Av årets deltagare som jag inte träffade hade det varit kul med Helen Sjöholm och hela hennes katalog med Björn och Benny-låtar, som Du är min man. Den hade kunnat bli disco eller nåt jazzigt… Annars hade flera av de man vet säger nej till programmet varit kul: Maggio, Linnros, Hellström och Salem al Fakir.

Du startade programmet som säsongens stora hitmakare, men nu knappar Newkid in, hur känns det?
– Bara kul, han är ju grym. Jag har vetat vem han är länge, och jag tycker han gör riktigt bra saker.

Den 15 januari kommer Benjamins nya platta, helt på svenska och inspirerad av nittiotalets svenska pop-giganter som Mauro Scocco, Lisa Nilsson och Orup, och är som han beskriver det ”full on Spotify”.

”Benjamin har skrivit två låtar till mammas succéshower, Utan dig, om livet som varannan-veckas mamma, och Jag vill ha en stor kuk”

– En av låtarna som ska bli singel, Flickan på min gata, skrev jag när jag var tretton. Det är en låt som släkt och vänner kan, och en av de bästa låtar jag nånsin skrivit. Jag har ju skrivit på svenska i hela mitt liv och är uppvuxen i skärgården, musiken med Ted Gärdestad, Monica Zetterlund och Björn & Benny är en jättestor del av mitt liv.

– Man kan säga att albumet bygger på musik som format mig. Nittiotalsmusiken är den svenska musik som jag fortfarande lyssnar på.

Kreativiteten flödar konstaterar jag när Benjamin berättar att han också har ett discoalbum och ett urbanalbum, båda färdiginspelade på engelska, som ännu inte hunnit släppas.

– Men vi får se. Jag tröttnar på låtar och ligger de länge blir de gamla. Så ja, just nu har jag flera album på vänt. Men nu är det svenska som gäller.

Även om han villigt erkänner att han sparat det bästa till sig själv, så har han hunnit med att skriva musik till alltifrån Sting och till Olly Murs och Nile Rodgers. Och så Pernilla Wahlgren.

Benjamin har skrivit två låtar till mammas succéshower, Utan dig, om livet som varannan-veckas mamma, och Jag vill ha en stor kuk, som framfördes på QX Gaygala i år till stort jubel.

– Mamma skrev refrängen och jag versen. Hon hittade på medan jag spelade. Man kan se i Wahlgrens värld exakt hur det gick till när vi spånade fram den, säger han med ett skratt.

Skulle du kunna skriva till henne om hon gör Mello igen?
– Jag har sagt att hon inte behöver vara med i Mello. Jag tycker att det är en tävling, och det är lite tråkigt om man inte är med för att vinna. Hon behöver inte Mello heller, hon säljer ut konserthusturnéer ändå. Visst, hon kanske vill vara med, men jag tycker att hon ska satsa på den där jazziga Monica Zetterlund-inspirerade skivan hon drömmer om. Då har jag lovat att skriva till henne.

Din syster lär sjunga fantastiskt, men vägrar att stå på scenen. Skulle du kunna få Bianca att satsa på musiken?
– Jag fick henne att sjunga i mitt program när hon inte trodde att hon filmades. Hon sjunger helt fantastiskt. Hon har även ett otroligt melodispråk, och jag kan höra henne komma på magiska verser bara när hon står och diskar. Jag tror att jag kanske skulle kunna få in henne i studion och sjunga, men aldrig upp på scenen.

I slutet av februari dyker Benjamin som sagt upp i rutan i Benjamins, TV4:s nya underhållningsprogram som förenar Benjamins största intressen, mat och musik. Det blir gästartister som Zara Larsson, Danny och Oscar Zia och massa snack och matlagning i en studio uppbyggd som Benjamins drömhem.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, och det har varit fantastiska inspelningsdagar. Jag ser så mycket fram emot att visa detta, det blir grym musik och rena matorgasmer.

Men du måste träna en del om du äter allt vi ser i ditt Instaflöde?
– Jag har haft PT i snart ett år, och har ett schema som jag kört fem dagar i veckan. Och jag har turen att ha en bra ämnesomsättning. Men visst, jag tänker på vad jag äter, tar pauser från kolhydrater ibland, och behöver inte äta allt. En tugga kan räcka för mig, bara för att smaka.

För tre år sedan var Benjamin med i Pride i Vardagen, QX serie med kända svenskar, där vi pratar om hur mycket Pride de har i sin vardag. Då fick han frågan om han alltid varit säker på om han var straight, och svarade:

”Mamma sa i en väldigt tidig ålder till mig att om jag är intresserad av killar så ville hon att jag skulle veta att det inte var något problem för henne. Många i familjen trodde ju att jag var bög eftersom jag höll på med musikaler, gillade att uppträda och klä ut mig. Så när folk sa till mig att de trodde att jag var gay, började jag ifrågasätta och fråga mig vad det innebar. Fast jag hade inte riktigt fattat gaygrejen, jag tänkte mer att det innebar att man gillade dans och musikaler. Men när jag insåg att man skulle vara med en kille, sprack det ju på det.”

Han berättar att han genom gaykompisar i vuxen ålder fått inblick i hur det är att komma ut, och hur svårt det kan vara.

– Det är bra att sätta sig in i hur det är, för som straight behöver man ju inte komma ut. När Oscar (Zia) och jag pratade en gång sa jag ”…när du blev bög”, och han skrattade och stoppade mig, och sa ”Blev? Jag har ju alltid varit bög”. Jag hade liksom inte riktigt reflekterat över att man är gay innan man berättar det. Det är viktigt att få inblick, och jag lärde mig mycket när jag, Dennis (Bröchner) och Zain (Odelstål) jobbade ihop under Mello och Eurovision. De fick gå igenom hur allt funkar för jag var skitnyfiken och ville veta allt om vilka appar man använder och hur bögar har sex. För mig har det alltid varit naturligt med homosexualitet, för det har alltid funnits i mitt liv. Men jag ville lära mig mer för att jag inte ska ha missuppfattningar, eller säga fel.

Tidigare i år var Benjamin sjuk i covid-19, och satt isolerad i sin lägenhet under tre veckor.

Vad har det här året inneburit för dig?
– Det har varit konstigt, för min karriär går bättre än någonsin, trots noll gig. När året började hade jag precis byggt upp min livepublik på stora scener, både i Sverige och Norge. Jag vet inte om jag kommer att få börja från ruta ett efter detta, men alla sitter ju i samma båt. Just nu känns det som att man kommer att vara ännu mer tacksam varenda för människa som kommer på spelningar framöver. Men samtidigt har det varit lite skönt för mig att inte uppträda eftersom jag är så hård mot mig själv. Jag kunde bli knäckt över att jag sjöng fel under ett Grönan-gig för 13 000 personer och känna att folk gick hem och bara tänkte på det: ”nä, han var inte så bra som vi trodde”. Dessutom är jag en riktigt studiokille, så jag har kunnat fokusera på att producera material och vara kreativ. Jag tror inte jag kunnat göra den musiken jag gjort i år om detta inte hänt. Så med allt det tråkiga kom det något bra ändå.