Fredrik Persson, 35, kunde inte sluta drömma om att få surfa på heltid. Därför sa han upp sig från jobbet på reklambyrå i Stockholm, packade ner sitt liv i flyttlådor, köpte en ryggsäck och en enkelbiljett till Sidney. Idag sex år senare är han australiensisk medborgare, bor i Byron Bay och jobbar med animation- och film.
Och surfar såklart, flera gånger i veckan.

För ungefär två veckor sedan började han spela in träningsvideos på hur man kan aktivera sig hemma, något som blivit allt mer populärt sedan pandemin. Bland annat har SVT:s ”Hemmagympa med Sofia” blivit succé för alla som vill ha en aktivitetspaus under dagen.

Eftersom man själv blivit en bekväm soffsittare under pandemin, hörde jag av mig till Fredrik för att få tips på hur man kan komma igång hemma. Eftersom Fredrik jobbat och tränat hemifrån under två år, har han hunnit skapa rutiner och program som sedan länge varit redo för karantän.
Även om hans löptur är på en solig strand och mina trötta fötter får ta sig igenom ett snöigt Stockholm, säger Fredrik att man kan hitta inspiration i miljön man befinner sig i.

Allt fler har ju börjat med hemmaträning, vad är dina tre bästa tips?
1. Skapa en plats i hemmet med tillräckligt med plats att träna på och plocka fram de saker som får dig i god balans.
2. Skapa rutiner och sätt av en särskild tid varje dag för träning.
3. Ta på dig de träningskläder och skor du brukar ha när du går till gymmet för rätt känsla.

Hur ska man hitta motivation?
– Man kan bland annat följa min YouTube-kanal Nordic Undr Fitness(skrattar). Där finns ett fyra veckors ”Kickstarta 2021”-program för nybörjare. Vill du mjukstarta finns också 5 minuters stretching för varje morgon som lägger grunden till en bättre dag. Programmen baseras på grundläggande övningar som inte kräver annan utrustning än din kroppsvikt. De är pedagogiska så du enkelt kan följa mig och se hur du ska göra varje övning. Det finns även alternativa övningar ifall det behövs och varje vecka laddar jag upp nya program.

Om man inte bor i soliga Australien just nu, utan möts av ett grådaskigt januariväder men inte är så sugen på att alltid träna i vardagsrummet, vad är ditt tips då?
– Min inspiration är helt klart miljön där jag befinner mig. Det behöver inte vara så komplicerat. Ta på dig träningskläderna, gå ut på en rask promenad med din favoritmusik i lurarna. Gå upp och ner i trappor. Ser du ett träd eller en stång, gör några pullups. Istället för att sitta på en bänk för att vila kan du göra dips eller kliva upp och ner och träna benen. Var kreativ och bry dig inte om folk tittar. Se positivt på situationen, du lär dig nya övningar och ett nytt sätt att träna på som inte kostar några pengar. Använd naturen, fantasin och din kroppsvikt så kommer du garanterat bli fit under 2021!