FELICIA, 25. ALEXANDRA, 24. Floda, strax utanför Göteborg.
Felicia och Alexandra träffades förra sommaren i juli. De hade matchat på Tinder, skrivit i några dagar och pratat om att gå på dejt. Men när Felicias kompis skulle ordna fest såg hon chansen och bjöd dit Alexandra, som inte kände någon. Inte så coronavänligt med fest kanske, men kärleken nästlade sig fram och de säger själva att de umgåtts nästan hela tiden sedan dess.

Hur gick snacket innan ni skulle ses, Pratar man om till exempel antikroppar eller om man testat sig?
Alexandra: Nej vi pratade om vanliga saker (skrattar). Tennis, serier. I somras kändes det som om det inte var lika mycket snack om pandemin och folk liksom slappnade av.
Felicia: Jag tror inte vi pratade om det alls faktiskt.

Dejtade ni på som “vanligt”?
Felicia: Man kunde inte göra så mycket så vi försökte hålla oss för oss själva. Första dejten… eller nej andra dejten, första dejten var på festen så det var inte alls coronavänligt. Andra dejten spelade vi minigolf.
Alexandra: Men sen dess har vi försökt göra de aktiviteter som känns okej. Mycket hemmahäng, druckit vin och lagat god mat typ. Det känns inte kul att göra saker när det är restriktioner, vilket vi förstår är nödvändigt, men det blir sån skam kring det hela.

Hur har den generella attityden kring dejting under pandemin varit upplever ni?
Alexandra: Jag skulle säga, i alla fall på tinder, så har det varit mer “dejting” nu än vad det någonsin varit. Folk har varit så uttråkade, jag vet inte med dig Felicia men jag pratade nog med fler i början av pandemin än vad jag gjorde innan den startade.
Felicia: Jag tänker att i vanliga fall så hade man kanske gått ut på krogen och raggat, nu kände man “vad ska jag göra nu”. Då blev tinder en ersättning för det.

Har ni fått någon kritik för att ni dejtade?
Felicia: Vi båda bodde med rumskompisar och om till exempel Alexandra var lite snuvig så ville inte de att vi skulle träffas eller att hon skulle komma hit, vilket såklart är förståeligt. Men det är väl det enda vi märkt av.

Höll ni er ifrån varandra då?
Alexandra: Nej det gjorde vi inte (skrattar). Men vi höll oss liksom för oss själva. Det har varit en svår balans, helt klart. Kärlek eller “pandemivett” liksom?

Hur har det funkat att vara nykär den här perioden?
Felicia: Det har väl visat sig lite på det sättet som vi nämnde innan. I somras hade Alexandra halsfluss, men jag brydde mig inte om det. “Jag struntar i om jag får det” tänkte jag. Det är dumt att tänka så, men man är ju inte logisk när man är kär direkt.

Hur tror ni det påverkat er som par?
Felicia: Jag tänker att vi kanske missat lite från den där nykära, roliga grejen, när man är ute och festar och kanske reser. Vi har kommit in snabbare i vardagskärleken kanske. Men jag tycker att det har varit skönt med vardagslivet. Det är då man lär känna personen på riktigt.
Alexandra: Vi har blivit väldigt bekväma med varandra och det känns fint.

Vad är det första ni kommer göra när det här är över?
Alexandra: Jag skulle säga resa, men vi har precis köpt lägenhet ihop, så vi behöver spara pengar. Så vi kan ha möbler (skrattar).
Felicia: Jag skulle med säga resa, men jag vet inte. Jag har blivit ganska bekväm med coronalivet. Vi kanske går ut på en riktig fest helt enkelt?

Har ni haft covid?
Felicia: Jag fick reda på att jag haft det för en månad sen, när jag gjorde ett antikroppstest.
Alexandra: Jag gjorde ett antikroppstest efter, men då hade jag inga.