JOHAN, 28 Stockholm, Haninge. ANDREAS, 26 Umeå.
När jag når Johan och Andreas har Andreas nyss kommit till Stockholm för att spendera helgen där. Man hör tydligt att det finns en upprymdhet hos bägge, eftersom de inte träffats på ett tag. Andreas bor nämligen i Umeå. De började skriva med varandra i mitten av augusti efter att Johan sett Andreas på Instagram.

Gjorde du klassikern “gilla fem bilder längre ner i flödet” för att få uppmärksamhet?
Johan: Nej jag gillade typ en bild och sen skrev jag något (skrattar).
Andreas: Jag tror faktiskt det var lite fler än en!

De skrev till varandra ett tag, pratade i telefon och men bestämde sedan att Andreas skulle komma ner till Stockholm. De har alltså inte bara behövt förhålla sig till avståndet en pandemi kan skapa, utan även sträckan Umeå-Stockholm.

Pratade ni något om corona då? Typ antikroppar eller om ni testat er nyligen?
Andreas: En del, speciellt jag som jobbar som vårdbiträde. Genom jobbet har vi tagit ungefär två covid-tester i veckan. Jag har därför försökt tajma in mina testresultat med besöken till Stockholm. Sen är det klart att jag kan dra med mig något hem, vilket man varit rädd för.

Dejtade ni på som vanligt? Ni har ju dessutom en distans mellan er.
Johan: Att vi bor så långt ifrån varandra har såklart bidragit till att vi setts mycket mindre än vad vi skulle gjort i vanliga fall. Vi har försökt ha distansdejter, där vi lagat mat, gjort oss fina och druckit vin ihop. Det är ju två flugor i en smäll, coronasäkert och vi får tid att umgås.

Johan har varit i Umeå sex gånger och Andreas i Stockholm fyra gånger sedan de började skriva med varandra. Johan har ett jobb som tillåter honom att jobba på distans, därför har det varit enklare för honom att vara i Umeå längre perioder.

Hur har ni dejtat?
Andreas: Jag tror att det är den största skillnaden vi märkt, att vi inte haft många “klassiska” dejter. Vi har fått en vardag snabbare, än vad man kanske brukar få.

Har det varit en bra grej?
Andreas: Ja, men jag tror att vi lärt känna varandra på ett lite annat sätt, man kommer varandra närmre skulle jag säga.

Hur har det varit att vara nykär under den här perioden?
Johan: Jobbigt tycker jag (skrattar). Just på grund av att vi inte kan ses som vi vill, vi kan inte göra det vi vill. Men jag kan tänka mig att det blir roligt sen, när det här är över.
Andreas: Vi kanske har förlängt vår tid av att vara nykära.

Tänk er att pandemin plötsligt är slut nästa vecka, vad är det första ni gör?
Andreas: Vi bokar en resa direkt!
Johan: Vi har pratat om Island och Bali. Vi vill stoppa huvudet i den där vulkanen(skrattar).

Hade ni agerat annorlunda om ni hade haft antikroppar eller varit vaccinerade?
Johan: Det är en väldigt svår fråga. Jag är inte så påläst på hur stor risk det är att man bär med sig något om man har antikroppar. Man vill inte sprida vidare, det har varit min största rädsla.
Andreas: Min också, jag tänker på de jag jobbar med och min familj. Men jag tror att om jag fått antikroppar tidigare så hade man åkt ner till Johan oftare faktiskt. Nu har varken jag eller Johan haft covid.

Vad ska ni göra den här helgen, när Andreas är i Stockholm?
Johan: Vi har det ganska oplanerat. Det enda vi pratat om är att ta en promenad kring djurgården.

Ni ska inte kolla på körsbärsträden i Kungsträdgården?
Johan: Nej det känns lite väl. Jag tror det är lite för mycket folk där, vi håller oss undan det.