Robert Jacobsson bor i Malmö tillsammans med ett hundratal tomater, blommor och sticklingar. QX tog ett snack med en kille med stora drömmar.

Berätta Robert, hur stort är ditt intresse för trädgård och odling?
– Intresset är jättestort, jag älskar både att odla ätbart och svulstiga blommor. Och att alltid ha igång några projekt så man aldrig känner sig klar. Finns alltid fler sorter att få tag på, eller nya rabatter att göra.

Du har en egen kolonilott, vad odlar du där på tomten?
– Oj, vad odlar jag inte? Jag har två äppleträd, ett plommonträd, olika krusbär och vinbärsbuskar, flera sorters minikiwis, blåbärstry, jordgubbar, smultron, hallon i olika färger. Sen kör jag även mycket grönsaker, har cirka 30 olika tomatsorter, odlar vitlök, sparris, en mängd örter. Och så älskar jag mormorsväxter så jag har massa olika klättrande rosor, klematisar, höstanemoner, stockrosor, pioner, malvor, tulpaner och dahlior.

Men nu såg jag att hela ditt hem är fyllt av sticklingar och småplantor?
– Hehe, jag driver upp alla dahlior, det tar halva vardagsrummet. Sen börjar jag i tid för att dra upp tomatplantor, sommarblommor, paprikor. Och så vill man ju också ta lite sticklingar på pelargoner och andra krukväxter och rätt som det är inser man att man är lite beroende….

Var kommer intresset ifrån och har det eskalerat sista tiden?
– Jag är uppvuxen på landet där vi också odlade. Men det eskalerade när jag tog över kolonistugan för några år sedan. Men jag odlade även mycket innan det också – i fönstren och på balkonger…

Vad är det som är så kul med att odla?
– Det roligaste är att du får ta i ordentligt – det finns alltid något att göra. Det är också otroligt fascinerande att få följa livsprocessen från frö till blomsterprakt till förmultnad växt. Det roligaste är att odla många olika saker och sorter och jämföra smakerna på exempelvis trettio olika tomater.

Har du kompisar som är lika intresserade och som du kan utbyta tips och idéer med?
– Jodå! Men även vänners föräldrar – tanter har en levd erfarenhet (skrattar)! Men det allra bästa är olika facebookgrupper med specifika intressen, folk som nördat ner sig i gräsmattan – eller dahlior. Där lär man sig sjukt mycket, om man tar det med en nypa salt.

Om man kom på typ nu att man vill odla inför sommaren, är det för sent då?
– Nej! Har du en trädgård – gräv ett stort fyrkantigt hål i gräsmattan och direktså, plus sätt lite perenna (återkommande) växter. Skaffa dig någon som kommer med extra gräsleverans (ja, vanligt gräs….) som du gödslar med.

Om man inte har en kolonilott vad skulle du tipsa om att man börjar med då?
– Har du ett fönster, så köp en tomatplanta eller så upp lite basilika. Har du en balkong kan du alltid blanda sommarblommor och perenner såsom kaprifol eller klematis. Ett år hade jag fullt med blommor för dagen på en balkong.

Vad är du mest stolt över på din kolonilott?
– Kombinationen av enormt mycket ätbart – jag kan göra inläggningar hela hösten – och att det finns så mycket fint och svulstigt på blomstersidan.

På ditt instagram lägger du ut en hel del bilder på mat, är det också ett intresse?
– Absolut, det mesta jag lånar på bibblan är tunga kokböcker. Det säger nog en del! Jag har ett projekt där jag ska laga mig igenom alla världens länders mat, så jag har en skrapbar karta över spisen där jag stryker för varje land jag lagat. Favoriten hitintills är ostbåtar från Georgien!

Till sist, vad längtar du mest efter just nu?
– Sommar, sol, litteratur, bad och att få gotta sig utomhus!