Det var Mjällbys målvakt, Carljohan Eriksson, som skrev på Twitter att han fick höra homofobiska kommentarer inför matchen mot AIK, detta skriver fotbolldirekt.

– Jag tycker det är kul med hets och rop, men homofobiska grejer – det är bara tråkigt, säger han till sajten.

De homofobiska glåporden ska ha kommit under uppvärmningen, som tog plats framför bortaklacken. Eriksson säger att det är naturligt att man hör lite hets och rop vid sånna tillfällen och att det hör till. Men att det finns en gräns för vad som hör hemma att skrika 2021.

Han valde att inte ta det vidare efter samtal med klubbchefen i Mjällby, då han tänkte att det inte skulle hjälpa eftersom det oftast är väldigt svårt att veta vem som sa vad.

AIK har svarat: ”Borde sagt till oss direkt”

”Det är alla spelares skyldighet att agera direkt vid sexistiska, homofobiska eller rasistiska uttryck. Det borde spelaren ha gjort istället för att antyda något i sociala medier, skriver AIK:s vice klubbdirektör Fredrik Söderberg i en kommentar till Fotbolldirekt.

I ett sms till sajten skriver Fredrik att man inte fått höra att det skulle fällts några homofobiska kommentarer:

”Homofobiska kommentarer från läktare eller mellan spelare är givetvis aldrig okej. Det har däremot aldrig framkommit till oss i samband med matchen eller det eftermöte som alltid genomförs att några sådana kommentarer har förekommit, vare sig från AIK:s eller Mjällbys supportrar”.

Hade klubben eller spelaren istället rapporterat direkt, istället för att skriva på sociala medier, hade man kanske kunnat göra något menar han.

”Det är alla spelares och klubbrepresentanters skyldighet att agera direkt vid sexistiska, homofobiska eller rasistiska uttryck från läktaren eller planen. Det borde spelaren eller klubben ha gjort istället för att antyda något i sociala medier. Det är helt fel väg att gå och omöjliggör det för oss som klubb att kunna agera om det nu är oss det gäller”.

Klubbdirektören säger att alla har ett ansvar:

”Självklart ska vi, tillsammans med övriga klubbar, agera för att motverka rasism, sexism och homofobi inom svensk fotboll.  Det finns en upparbetad struktur för detta och det är olyckligt om den inte följs”.