”We’re just two silly guys, having a great time and playing great music”, säger Dominique och skrattar.

Dominique och José gör succé i Malmö med sitt träningsföretag Brave Fitness. Idag huserar de i en lokal mitt i Malmö, men allt började för ett par år sedan med två deltagare i en park och ett par koner från Clas Ohlson.

– Det känns helt fantastiskt att vi lyckats skapa detta från scratch, säger José.

Så låt oss backa bandet till 2019.

Dominique har precis flyttat med sin man Timothy från USA till Sverige då Timothy fått jobb på IKEA.

Dominique hade en plan att jobba inom fitness och börjar träna på CrossFitFabriken i Malmö, där möter han José som flyttat till Sverige och gift sig med sin man Stefan.

Killarna börjar prata över en kaffe en dag och bestämmer sig för att dra igång något eget inom träning.

– Jag hade fått jobb som personlig tränare på Fitness24Seven men hade svårt för det, säger Dominique.

José jobbade tidigare som forskare på Lunds Universitet.

I april 2020 när pandemin precis hade stängt ner stora delar av samhället anordnade Dominique och José sitt första träningspass i Pildammsparken i Malmö. Killarna hade köpt några koner på Clas Ohlson som träningsutrustning

– Det kom åtta personer till vårt första träningspass, det var Rickard Söderberg och vänner, berättar José.

Veckan efter kom det några fler. Och några fler.

– Antalet deltagare ökade hela tiden.

Priset var 100 kr per person. Man betalade med swish. Och José och Dominique åkte till Biltema och köpte kettlebells och en trädgårdsvagn där de hade utrustningen. Den fick namnet Big Bertha.

Killarna utökade antalet pass och intresset växte och växte. Som mest var de 50 personer på ett pass.

De kallar sig Brave Fitness, och killarnas filosofi är att skapa en träningsgrupp där ingen ska känna sig exkluderad eller hotad av fitnessmiljön.

– Vi har en fantastisk kundkrets, säger Dominique. Eftersom vi själva är öppet gay så är det många av våra kunder som är hbtq, men alla är alltid välkomna oavsett läggning, och alla kan vara sig själva. Vi kallar dem Bravers (skrattar).

Dessutom ska alla kunna vara med på samtliga klasser som Brave Fitness håller i. Det är inte olika nivåer eller svårighetsgrader.

Förra sommaren deltog killarna i World Pride och höll i gratis träningspass utomhus, deltagare fick donera valfri summa som gick till, Red Comunitaria Trans, en ideell transförening i Colombia.

– Vi fick in över 10 000 kr, berättar José som är ”half Colombian, half Canadian”.

Efter att ha kört pass utomhus i nästan två år, även på vintrarna, har killarna nu även fått sitt eget ställe inomhus i stan. I Studion på Gråbrödersgatan 2, som killarna kallar ”Big Bertha Allstars” som en vinkning till RuPauls Drag Race, huserar numera Brave Fitness och de har redan runt 100 medlemmar. Men än så länge är det Dominique och José som håller i de flesta av passen.

Killarna går upp vid 05.00 och kommer inte hem förrän vid 20.

– Det är långa dagar, men det är ändå fantastiskt, säger Dominque. och får medhåll av José.

– Våra respektive är oerhört förstående för vårt arbete. Det här är ju en hobby som blivit vårt jobb.

Killarna jobbar dessutom som Personliga tränare och anordnar ”catered fitness”, vilket innebär att de åker hem till folk och håller i träningen hemma hos dem.

– Ja, det är lite galet just nu när vi håller i nästan 50 pass i veckan, men vi hoppas kunna anställa några fler inom kort.

Och de kör fortfarande utomhuspassen i Malmö under veckorna.

Om någon känner igen Dominique så kan det bero på att han dessutom är operasångare och uppträdde tillsammans med Babsan i Glada änkan i Malmö. Trots att han inte kunde ett ord svenska så lärde han sig replikerna utantill.

– Jag har även uppträtt på några lokala scener hemma i Minneapolis, berättar Dominique, och även i New York.

Den uppmärksammade läsaren kanske även känner igen José från ett tidigare QX-nummer då han och hans man Stefan prydde omslaget av vårt kärleksnummer då killarna gifte sig 2016.

Malmös hbtq-community har hela tiden stöttat Brave Fitness och verkar uppskatta att det finns en gemensam plats dit man kan träffas.

– Vi vet inte hur många av kunderna idag som träffas privat, säger José,  men på passen känns det som att alla är vänner. Tänk dig att gå till ett träningspass där du verkligen känner alla. Det är ett community av ”Bravers”!