För ett drygt år sedan gick Fifa ut med att det är fritt fram att vifta med prideflaggan under fotbolls-VM 2022, trots att homosexualitet är kriminaliserat i värdlandet Qatar. Om det kommer fram att du är homosexuell i Qatar riskerar du fängelse i upp till tre år. Om den homosexuella även är muslim är det däremot belagt med dödsstraff under landets Sharia lagar.

Nu kommer dock en varning från kommittén för kontraterrorism vid Qatars inrikesdepartement som inte går i linje med Fifas tidigare löfte. Regnbågsflaggor kan komma att beslagtas under fotbolls-VM, för att ”säkerställa att alla är säkra”, vilket TT har rapporterat om.

– Om någon viftar med en regnbågsflagga och jag tar den så är det inte för att jag vill förolämpa utan för att skydda, för om jag inte gör det kan någon attackera. Jag kan inte garantera hela befolkningens beteende, säger ordförande för kommittén för kontraterrorism Abdulaziz Abdullah al-Ansarii.

Vidare insisterar han på att homosexuella, trots det, är välkomna till fotbolls-VM. Men säger att det inte är klokt att demonstrera för hbtq-personers mänskliga rättigheter genom att till exempel bära en Prideflagga.

– Vill du visa din syn på situationen så gör det i ett samhälle där det är accepterat.