Christine Jorgensen är den första personen i världen som genomgick en lyckad könskorrigering. Det är i alla fall henne man brukar hänvisa till när man pratar om den första lyckade korrigeringen. Tidigare hade ju danska Lili Elbe (The Danish girl) genomgått en korrigering som dock inte lyckades.

Christine föddes i New York 1926 (som George William Jorgensen) och var soldat i den amerikanska armén. När Jorgensen kom tillbaka till USA efter andra världskriget började hon oroa sig för att hon inte hade någon maskulin fysisk utveckling. Hon började själv studera möjligheten till korrigering och började använda ett kvinnligt hormon.

Planen var att Christine skulle opereras i Sverige men på vägen hit stannade hon till i Köpenhamn där hon träffade en läkare som sa sig kunna hjälpa henne. Christine kastrerades och genomgick sedan många operationer – i Danmark och senare även i USA.

Namnet Christine valde hon för att hedra sin läkare Dr Christian Hamburger.

Nyheten om Christine Jorgensens könskorrigering fick enorm uppmärksamhet i USA och på tidningarnas förstasidor basunerades det ut ”Ex-GI Becomes Blonde Beauty” och Christine blev en flitig gäst i tv-sofforna.

Christine förlovade sig senare med Howard Knox från New York. Paret bosatte sig i ett hus utanför New York, ett hus som Christines pappa byggt till henne efter könsbytet. Paret fick dock inte gifta sig då Christine fortfarande biologiskt var en man enligt födelseattestet och Knox ska ha förlorat sitt jobb när förlovningen med Jorgensen blev känd.

Christine Jorgensen flyttade senare till Kalifornien där hon bland annat skrev sin biografi ”Christine Jorgensen: A Personal Autobiography”. Hon reste även runt i USA och besökte skolor och höll föredrag om sina erfarenheter.

Christine avled 1989 vid 62 års ålder i lungcancer och hon hedras nu i flera HBTQ-sammanhang i USA som en pionjär och för sin viktiga roll att synliggöra transpersoner i USA.