I veckan avslöjades vinnaren av Spotifys poddprogram-satsning Sound Up. Årets upplaga riktade fokus på HBTQ+personer, och journalisten och kommunikatören Carl Tuleus debutpodd Tänk om där han ”ställer frågorna vi knappt vågar höra svaren på” kommer snart att höras på streamingtjänsten. Tänk om man haft en psykos eller ångrar sitt barn? är några av frågorna som ska få lyssnaren att kanske helt tänka om. QX ringde upp Carl för att ta reda på mer.

Så om du själv ska beskriva Tänk om?
– Det är ett samtal som ska bjuda in lyssnare att våga väcka tankar kring olika frågor. Om vi tar det utifrån ett exempel: Som homosexuell man fick jag tidigt höra folk som skrek ”jävla bög” efter en innan man själv visste vad man var. Men tänk om det inte är jag, tänk om jag inte är den jag vill vara? Samhället uppfostrar oss att tycka och ha åsikter om allt, men vi får aldrig tänka om. Jag vill att vi  ska bli bättre på att lyssna på varann och bjuda in människor till just tänka om.

Hur hittar du ämnen?
– Jag har suttit och tänkt om helt enkelt, ihop med produktionsbolaget. Jag tar upp ämnen som inte är rättsligt fel, som inte är olagliga.  Tänk om jag är otrogen? Tänk om jag inte tycker om mitt barn? Jag har också försökt att hitta folk som har med HBTQ+ att göra, och ett uppslag var ”tänk om att jag inte är straight?”. Men den person som skulle medverka drog sig ur. Det bevisar ju att detta är ett stigma som vi måste bryta genom att prata om. Men podden fokuserar inte på en specifik identitet utan ämnena ska kunna appliceras på alla.

Vad har du annars för förhållande till Spotify?
– Jag är besatt av deras sätt att få lyssnarna att upptäcka ny musik och skapa listor utifrån behov. Jag, som är en intensiv person, kör ofta slut på en låt och sen kan jag släppa den. Nu har jag lyssnat på Miss Lis Instruktionsboken i nästan en vecka.

Vem är du?
– Jag har en lista i mobilen på saker som är jag för att den frågan är så svår (skrattar). Men jag tycker om att gråta framför X-Factor och gillar kontraster, människor som kan överraska en är det bästa. Jag kommer från Örebro och är utbildad kommunikatör och journalist.

Så när börjar detta och hur många poddar blir det?
– Jag har fått kontrakt på en säsong, tio avsnitt.  Den 26 september släpps premiärpodden och sen blir det ett avsnitt i veckan.