Den 14 -16 juli plus den 21-23 juli blir det Dragking-camp i Nyköping. Bland annat utlovas hur man skapar sin egen ”King” eller förädlar den ”King” man redan har, hur man fixat kostym och peruk plus mycket mer. 20 platser per helg finns och det kostar mellan 700-1200 kronor. Och det är 15-årsgräns.

Bakom projektet står Jenny Wellander Bergman, som också går under sitt dragking-alias LiamTeasem. Det var efter en workshop på en dragking-festival i Riga som Liam blev inspirerad att tillsammans med vännen och regiassistenten Margareta Ljungberg skapa en liknande festival i Sverige.
– Men sen kändes det som om det var en lite för stor att starta med, så vi valde att minska ner det hela till ett läger. Jag kollade av med andra drag kings och personer som jag visste var intresserade att prova på att ”kinga”, om hur många dagar som de tyckte var lagom och så blev det beslutat med tre dagar x 2.
De senaste sex åren har Jenny/Liam och delar av Teater Skaka, som är den teaterföreningen som Jenny/Liam är med och driver i Nyköping, åkt runt med workshopen Dragking och att vara maskulin på scen i Sverige där de inspirerar andra att skapa sin egen ”king-karaktär” eller att förstärka den maskulina karaktären de redan har.
– Så då tänkte, varför inte utveckla detta samt att ta in lite gästlärare under en långhelg. Så vi som står bakom lägret är jag och Teater Skaka med stöd av Nyköping kommun.

Men flera drag kings är involverade på olika sätt i lägret: Sigmund von Köning, Ivan Drama (från Drama Kings), Alexander of Hellsingland och Tip Tap Timmy, som är den drag kingen som höll i festivalen i Riga. Fler svar inväntas också från drag kings som har nämnt att de är intresserade att hjälpa till.

Så, vad händer under campet?
– Vi har en hel del som är inplanerat. Bland annat kommer vi att erbjuda workshops inom hur man skapar/blingar en kostym, hur man friserar peruker, hur man utvecklar sin karaktär och sitt smink/skägg. Allt kommer att läggas upp efter varje persons behov och innan lägret kommer jag att kolla av med deltagarna vad de vill få ut av det. Så man kan ha ”kingat” i flera år eller vara en nybörjare, det spelar ingen roll. En av de stora fördelarna med lägret är att man kan knyta nya kontakter och att vi kan inspirera varandra.

Lägret kommer även att knytas ihop med Dragking dagen som Jenny/Liam kommer att vara med och hålla i den 2 augusti på Regnbågsscenen under Stockholm Pride.

Hur kan en anmäla sig?
– Genom att skicka ett mail till [email protected]m. Men vänta inte för länge för det är begränsat med platser.

Du är är en av många dragkings i Sverige, hur är sammanhållningen inom dragking communityt, jobbar man mycket gemensamt eller är det mycket på individ-nivå?
– Jag tycker att det är ett härligt community som stöttar varandra mycket. Hur man jobbar är nog lite olika från projekt till projekt. Jag vet att jag skulle personligen gärna göra mer saker med andra drag kings, men har inte hittat några i närheten som riktigt har tiden. Men förhoppningsvis dyker det upp lite fler möjligheter ju fler vi blir.

Vad händer annars för dig just nu och framåt i sommar?
– Det händer väldigt mycket just nu, vilket är kul. Jag repar pjäsen Man vill ju… som är Teater Skakas dragking-pjäs. Det är en komisk pjäs som lyfter seriösa teman som psykisk ohälsa och normer. Där spelar jag båda mina dragking-karaktärer, bröderna Liam och Jacob. Det är en rejäl utmaning, men otroligt roligt att göra. Sen blir det DragQueenBingo med Lady Busty och Miss Shameless i Malmö den 4 maj. och därefter väntar workshops och shower i olika delar av Sverige, bland annat på West Pride, Nyköping Pride och nämnda Stockholm Pride.