Nu på lördag den 13 maj bjuder StaDemonia Tattoo Stockholm in till tatuering, performance, art-expo, socialt cafe/bar på Blivande.

Soledad Aznar och Sara Swanson öppnade tatueringsstudion StaDemonia Tattoo i Barcelona för 18 år sedan, och 2017 flyttade de till Stockholm. Sedan starten har de försökt att skapa en plats där hbtqi+ personer ska känna sig bekväma.
– Att tatuera sig, att vilja markera sin kropp, har med kropp och identitet att göra -något som för många hbtqi+ personer är känsligt. Det kan vara jobbigt att komma med sin kropp och sina idéer till någon som inte har en aning om vad du gått igenom eller lever, berättar Sara.

Sara och Soledad arbetade tidigare regelbundet på tatueringsmässor runt om i Europa, något som Sara både älskar och hatar.
– Baksidan ur min synvinkel är att tatueringsbranschen blivit alltmer kommersiell och artister är sponsrade som vilken rockstjärna som helst. Och att, hur mycket branschen än förändrats till det bättre med tanke på sexism, rasism, homofobi, känner du dig som queer ofta inte hemma på de större mässorna. Det är fortfarande extremt heteromacho.

Så då föddes idén om att göra en mindre tatueringsmässa där queera tatuerare kan arbeta tillsammans, lära känna varandra och bonda. Där queera tatueringsälskare kan njuta och känna sig trygga och välkomna.
– När vi öppnade vår studio var det inte ens vanligt med sichetero kvinnor, så andra queers kände vi inte till under en ganska lång tid. Det är framförallt under de senaste tio åren som den subkulturen blommat upp.

Sara och Soledad tog med kollegan Alex Cfourpo tag i saken och började med en två-dagars festival, Queer Art Fest Stockholm, med musik, konstutställning, performance, poesi och så vidare. Nu har det blivit en magisk helhet.
– I år har vi bestämt oss för att arrangera en dag i stället för två och med ännu mer fokus på tatuering-workshop och föreläsning kommer tex handla om tatuering. Under kvällen kommer folk att kunna njuta av Flamenco Queer från Barcelona samt Uroish och Storm Dunder som är baserade i Stockholm.

Hur hittar ni vilka konstnärer ni vill ha med?
– Vi har sedan tidigare ett löst nätverk av queera tatuerare som vi lärt känna genom åren. En del har gästarbetat på StaDemonia tidigare, andra har vi kontaktat för det arbetet de gör. Vi håller alltid lite koll och letar artister på instagram och så vidare. Vi försöker att hitta tatuerare med bra konstnärlig kvalitet och som dessutom på olika sätt är intresserade av att skapa queera sammanhang, som kanske där de bor är aktiva i att skapa kulturevenemang eller har egna tatueringsstudior med fokus på att skapa tryggare platser för queers.

Upplever ni att queers hellre vill bli tatuerade av queers?
– Vi upplever framförallt att många queers har dåliga erfarenheter av att bli tatuerade av cis-heteros, att de hellre blir tatuerade av någon eller på ett ställe där de känner igen sig -i vad som hänger på väggar, musik som spelas, vi orienterar ju oss alla med koder och läser av rum, och det känns skönt att vara på ett ställe där det inte är lika troligt att någon lyfter på ögonbryn över ärr eller olika pronomen. I en framtid vore det ju fint att inte behöva tänka på det här, men där är vi absolut inte än. Dessutom finns det ett värde i att värna queer kultur som subkultur. När vi pratar om queer kultur så pratar vi här iallafall om en kultur som försöker finnas utan att slukas av rosa pengar, heteronormig kultur, rasism. Det handlar ibland inte heller om sexualitet eller att bryta speciellt mycket med genusnormer – en del kommer till studion, ser sig själva som cis heterosexuella men har aldrig känt sig så bekväma som här om vi pratar om tatuering. De kanske har erfarenhet av att inte tycka om sin kropp, att känna sig annorlunda på olika sätt, och då har vi rätt erfarenhet att ta hand om dem också. Det är väl fler folk än queers som behöver ett respektfullt bemötande kan jag tänka, men det är här våra hjärtan brinner.

Finns det någon trend rent motivmässigt just nu?
– Vi arbetar alla ganska olika stilar på vår studio, och även de som tatuerar på QTE har olika uttryck. Vanligt är motiv kopplade till queer kultur, men även mycket kopplat till natur/djur, många av våra kunder är veganer  Vilket kanske inte syns i slagord, men i kärlek till djurmotiv och så vidare.