Elias är 28 år och har varit ihop med sin kille i tre år. Förra året tog han beslutet att sluta titta på porr.

Elias, du har slutat titta på porr, varför?

– Efter att ha tittat på porr senaste 16 åren i snitt varje dag, så hamnade jag i en situation där jag märkte att min fantasi inte fungerade längre. Jag kunde inte runka utan extern stimuli, och när poletten trillade ner insåg jag att det hade gått för långt. Jag började googla runt lite och hamnade på många trådar där många män beskrev samma sak, att man fastnat i ett porrberoende som påverkade ens intimitet och sexuella lust med andra.

Vad fick dig att ta beslutet och vad fick dig att inse vad du behövde göra?

– Det var egentligen en tanke som jag haft ett tag, att jag kanske borde trappa ner eller sluta. Jag har varit i en relation i tre år, och droppen var när jag förra året hade sex med min kille och insåg att jag inte kunde vara närvarande när vi hade sex, jag fantiserade snarare om något jag sett på en porrfilm för att hålla mig engagerad. Och jag har en väldigt sexig partner som jag är attraherad av, så det var inte ett normalt beteende. Där och då bestämde jag mig för att sluta helt.

Hur har det varit att avstå porr?

– I början var det väldigt jobbigt, jag var nära att trilla tillbaka flera gånger när jag satt ensam hemma på kvällen och enligt min vanliga rutin plockade upp telefonen för att porrsurfa och runka innan läggdags. Men efter att inte ha tittat på sex månader känner jag mig friare än någonsin, och mer närvarande i sex med min partner.

Märker du någon skillnad?

– Den stora skillnaden för min del är att jag inte längre runkar varje dag. När den externa stimulin försvann så blev det glesare mellan gångerna jag runkade själv. Idag så runkar jag bara om jag är sugen, det kan vara dagsform, eller att man sett någon snygg på gymmet eller kanske bara har en dag där man är mer öppen för sina fantasier.

Hur mycket tittade du på porr förut?

– Varje dag, ibland 2-3 gånger om dagen. Det var en sådan vanesak att jag inte ens reflekterade över det. Det ledde för några år sedan in på att jag började hålla på med “edging”, att hålla sig nära att komma men stanna när det höll på att gå för en. Det innebär att jag kunde porrsurfa 40-90 min per kväll tills jag till slut inte kunde hålla mig. Så totalt blev det många timmar porr varje vecka.

Har du något tips till någon som vill sluta men inte vet hur den ska gå till väga?

– För min del funkade det bäst att gå “cold-turkey”, dvs klippa det helt. Jag tror inte att nedtrappning är en hållbar metod, utan man måste bestämma sig på riktigt, och sen ta bort alla appar/inlogg/hemsidor/sparat material så möjligheten att titta igen blir svårare. Utöver det tipsar jag om att googla på nätet om porrberoende och hur man slutar, det finns ett väldigt stort community där ute där man stöttar, ger tips och kan ta del av andras historier. Porrberoende är ett större samhällsproblem än vad man pratat om, så jag hoppas att fler som känner igen sig i min historia vågar att glänta på dörren till ett porrfritt liv.

Fotnot: Elias heter egentligen något annat.