Att flera islamistiska partier rönt framgångar i de senaste valen i landet oroar Omar Sharif Jr, sonson till Egyptens stora skådespelare med samma namn. Därför kommer han ut i aprilnumret av tidskriften The Advocate.

”Tvekande erkänner jag: jag är egyptier, jag är halvjude och jag är gay”

Omar Sharif Jr. är själv skådespelare reste 2011 till USA för att pröva lyckan i Hollywood, och delade bland annat ut pris vid 2011 års Oscarsgala. Han upplevde alltså inte de oroligheter i Egypten som förra våren ledde till att diktatorn Mubarak föll.

Sin utbildning fick han till delvis i moderns hemstad Montreal i Kanada.

Nu bor han återigen i Egypten. I sin artikel i The Advocate undrar Omar Sharif Jr om han är välkommen i det hans hemland byggs upp till, om ”halvjude”, ”bög” och ”egyptier” är tre identiteter som inte kan leva tillsammans i det nya Egypten.

Sharif, som medger att han haft en priviligerad uppväxt, skriver att han träffade flera homosexuella under barndomen. Han beskriver sitt barndoms Egypten som ”pluralistiskt”, i allt förutom politik. Då var måttot för hbt-personer ”förbli tyst, förbli säker”.

”Idag är det för många som förblir tysta och Egyptens samhälle som helhet rör sig mot en konformitet som jag knappt känner igen.”

Genom att komma ut vill Omar Sharif Jr. uppmanar han världens alla politiska krafter att kräva samma mänskliga rättigheter för alla i Egypten, oavsett sexuell läggning, könsuttryck eller religiös bakgrund.

”Jag vill veta att vi inte är på väg från ett (någorlunda) sekulariserat samhälle till en fundamentalistisk islamsk stat … om vi har en nationell agenda som inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter är vi inte bättre än de tyranniets arkitekter som föll under den arabiska våren”