Den 29 juli 1987 gick Sighsten Herrgård ut och berättade i media att han har aids. Därmed hade Sverige fått sin första kändis med aids. Snabbt blev han ”ett ansikte” för den sjukdom som då var samhällsproblemet nummer ett i folks tankar.
Sighsten Herrgård var en svensk modedesigner och trendsättare, en pionjär inom modernt svenskt herrmode och utbildade sig till designer i Milano. Under 1960-talet var han ett av Sveriges mest kända namn utomlands. Han var även festfixare och modellpappa på sin agentur Stockholmsgruppen.
I en intervju med tidningen Reporter, en förlaga till QX, 1989 svarade han öppenhjärtigt och rakt på frågor om sin sjukdom och
sina tankar kring att dö. Sighstens pojkvän Roar dog redan 1984 i aids.
– Om han och alla andra bara hade orkat hänga kvar lite till, eller om de blivit sjukare lite senare… Det är ju bromsmedicinerna som förlängt sjukdomstillståndet, sa han till Reporter.
– Jag har inga som helst förhoppningar om att jag ska överleva, men jag kan ju göra någonting värdefullt av den tid jag har kvar. Dessutom är det terapi för min egen del.
– Jag vet ju inte om jag lever när den här intervjun kommer ut.
I intervjun med Reporter kommer de bland annat in på öppenhet och om att våga komma ut.
– Det finns alldeles för många som inte vågar berätta att de är gay eller bisexuella, som kanske inte skulle behöva vara rädda. Men det är svårt för mig att säga eftersom jag lever i en värld där man kan vara vad man vill. Men jag tycker ju det skulle vara svårare att smyga hela tiden och
leva med ångesten.
– Och en annan sak som vi snackade om häromdagen, fortsätter han. För 15 år sedan, så fanns det 7-8 gayklubbar i Stockholm. Är inte det jävligt konstigt att det idag bara finns en! Och jag hör att folk klagar på att Huset (gayklubb i Stockholm på 80- och 90-talet) börjar bli för mixed,
vilket är skitprat – varenda nummer ett-disko ute i världen är hälften gay och hälften straight. Jag tycker det är fantastiskt att folk kan komma in i Huset och blanda sig, på ett ställe där det finns stöd, bokhandel och som ligger på en av Stockholms största gator med neonskylt – det ser jag som ett jättekliv framåt.
– Om det var naturligare att umgås med olika sorter, utan att behöva stämpla i pannan, skulle kanske folk våga säga öppnare att de var gay.
– Men det känns som att vi inte utvecklats på den punkten.
Sighsten Herrgård avled den 20 november 1989, 46 år gammal.