Vi kände honom i Sverige som Geurt Staal. Men sedan han och maken Michael Holm, bosatt sig på franska Rivieran, först i Cannes och sen i Nice, bytte Geurt namn till det mer franskklingande Gerard och tog också makens efternamn. Närmast sörjande förutom livskamraten Michael är syskon och syskonbarn i Holland och en vid vänskapskrets i främst Sverige och Frankrike, men även andra delar av världen.
Vi känner Geurt och Michael som starka förespråkare för sexuell frigörelse och homosexuellas rättigheter. De var föregångare inom gaymediavärlden i Sverige och framförallt kända för tidningen Revolt som de gav ut under många år. Med start i sena 60-talet förde de med sina tidningar själva en frigörelsekamp vid sidan av RFSL. Den var helt avgörande för den positiva utvecklingen i Sverige och Norden av homosexuellas rättigheter, mer än vad vi kanske förstod på den tiden. När Geurt och Michael med ålderns rätt ville trappa ner överlät de tidningen som först utvecklades till Reporter och senare blev till dagens QX.

Geurt föddes 1932 i Nederländerna och konfronterades som ung med krigets fasor. Han fick också uppleva något han som vuxen blev passionerat och livslångt engagerad mot, religiös dubbelmoral och hyckleri.
I mötet med Michael Holm i mitten av 60-talet uppstod en kärlek som skulle hålla livet ut. De möttes en Pingstafton i Köpenhamn. Michael jobbade där och Geurt var på besök. Men det sa inte klick förrän dagen efter. De flyttade samman efter några år när de började samarbetet med paret Axel och Egil Axgil i Danmark. Senare blev Geurt den förste att få uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige som partner till en man.

Geurt och Michael i slutet av 60-talet på Axelshus i Danmark

Geurt och Michaels homoengagemang startade hos Axel och Eigil Axgil. Det var dessa danska veteraner som grundade Förbundet af 1948 och som inspirerande till grundandet av RFSL 1950. De drev Axelshus på landsbygden i Danmark, en tidig fristad för homosexuella med värdshus, tidningsutgivning och postorder. För
dessa var Geurt och Michael som barn i huset och det var hos dem som fröet till den svenska gaymediaverksamheten såddes.
1969 startades tidningen Viking under Geurts och Michels tid på Axelshus. Efter att ha flyttat verksamheten till Teckomatorp i Sydsverige bytte tidningen snart namn till Revolt – mot sexuella fördomar.

Senare flyttade Geurt och Michael förlaget vidare till Åseda i Småland och här blev verksamheten inte bara en viktig arbetsplats för orten utan även ett nav för frigörelsekamp i Europa och med ringar på vattnet till andra delar av världen.
De blev en viktig del av den sexuella revolution som Sverige och Skandinavien då utvecklade. Åseda blev en fristad för hbt-personer. Många från när och fjärran besökte dem och de hade kontakter med hela världen och de satte för evigt Åseda på gay liberation-kartan, inte bara för svenskar. Större delen av gayvärlden kände till orten Åseda in Sweden.

Geurt var med sin make även med om att leda IHWO (International Homosexual World Organization, verksam mellan 1954-1970), motsvarigheten till dagens ILGA och de två var också drivande för att få till stånd de första svenska Pride-paraderna.

Revolt Press gav ut en rad tidningar och böcker med olika fokus där sex och politik blandades i en skicklig och känslig, men även vågad balansgång. Förlaget drev också en växande postorderverksamhet och bidrog till att bygga nätverk för homosexuella på mindre orter i Sverige. De var även Geurt och Michael som publicerade såväl transsexuella Gustav Salonius teckningar som Tom of Finlands bilder och serier, långt innan dagens erkännande och stora intresse för den senares erotiska konst.

Michael var mer ideologen, journalisten och skribenten, medan Geurt var den drivne entreprenören, en oslagbar kombination. Geurts intresse för affärer gjorde att företaget växte inte bara inom dåvarande gayvärlden. En period hade de eget tryckeri där man t.ex. även tryckte telefonkatalogen Din Del. Till stor del var det just Geurts sinne för affärer som gjorde att verksamheten kunde utvecklas och leva vidare till mitten av 80-talet. När det gick som bäst fick man byta till större lokaler i Åseda och med stolthet berättade Geurt att självaste landshövdingen Astrid Kristensson, kom och invigde de nya lokalerna. Ett erkännande så gott som något, i en tid när man kämpat med bland annat § 175 i Tyskland, uppmaningsförbud i Finland och sjukdomsklassifikation och särskild åldersgräns i Sverige. Partnerskap och äktenskap var något vi då bara drömde om.

På 80-talet började Geurt Staal söka sig vidare i affärslivet och startade bolaget Presenta (vid sidan av Revolt Press). Nu var det olika former av present- och reklamprodukter, nyckelringar, namnmuggar, etc. som upptog hans affärsplaner och även här blev han en viktig arbetsgivare för Åseda. Framgången med Presenta gjorde att Bonnier-företagen intresserade sig och köpte upp företaget vilket fick Geurt och Michael att flytta till Stockholm på 90-talet.

Det var också här de till slut fick möjlighet att ingå registrerat partnerskap. Även om det fanns en viss skeptisk inställning till äktenskapet som begrepp, fick formalisering av deras livslånga kärlek en stor betydelse för dem bägge. Inte minst för Geurt som trots sin tuffhet som affärsman var en känslig och i allra högsta grad en romantisk person. Men som pensionärer ville de inte leva i den kalla nord, där begränsningen i att en stor del av året tvingas sitta inomhus fick dem att söka sig söderut.

På franska Rivieran hittade de sitt nya liv och här blev Geurts stora sociala kompetens snart till stor glädje för svenskkolonin och inte minst grannarna. Svenska traditioner visades upp till de förundrade franska grannarnas stora glädje. Geurt drev också en tid en uppskattad filmklubb med musik- och operafilmer och gamla klassiker på äldreboendet, för inaktiv kunde han inte vara.

Helt lämnade de dock inte Sverige. De kom ofta hit för att besöka gamla bekanta och bygga upp vänskap med nya. Och även om tiden med Revolt låg bakom dem, så var det en mäktig upplevelse för Geurt och Michael att under Prideparaderna i Stockholm se hur hundratusentals människor samlades i glädje och fest på stans gator. Till slut kunde Geurt inte hålla tårarna tillbaks.
Han blev så tagen och rörd över glädjen och öppenheten. Jag hoppas att Geurt då och senare kände att hans och Michaels insatser varit en viktig del i det som ledde fram till att bl.a. de stora Pride-paraderna till slut blev möjligt.

Att få sluta sitt liv tillsammans med sin stora livskärlek Michael, att ha fått leva ett så innehållsrikt liv tillsammans med en sådan enorm energi är inte alla förunnat. Geurts tacksamhet och glädje över att få dela sitt liv med Michael blev allt större med tiden. Michael fanns med Geurt i med- och motgång och Geurts omsorg blev bara mer och mer innerlig.

För mig var Geurt en förebild och lärare när jag var med om att ta över stafettpinnen i arbetet med svensk gaymedia. Han var en förebild som affärsman, en affärsman som vågade ta risker men också valde att ta ansvar. Geurts kärlek till Michael är i lika hög grad en förebild för mig, liksom Michaels stora kärlek till Geurt. De har lärt mig att kärlek inte enbart är enkelt utan handlar om val man gör tillsammans.

Jag saknar Geurts ömhet under det ibland lite råbarkade yttre, hans omtänksamhet och hans engagemang. Jag saknar inte minst hans stora och varma humor och lust på livet.
En stor gayförkämpe har gått ur tiden. Vi är många som är honom tack skyldig och kommer bevara hans gärning och vänskap i ljust minne!