⁃ Vi kommer hålla en workshop i Pride House som handlar om de stora händelserna i livet kopplat till att man är en del av en queerkultur, berättar han för QX.

Han tycker det är intressant och viktigt att lyfta frågor om ceremonier som är bortom giftemålet. Ett exempel är hur man håller en begravning för en person som inte varit ute ur garderoben eller när ett samkönat par döper sitt barn. I ett samtal med Sonja Schwartzenberger kommer han också beröra om det ska finnas specifika ritualer för queerpersoner.

– Det är intressant om man ska ha en ceremoni för någon som kommit ut eller bytt kön, säger han.

Förutom seminariet kommer David Lazar hålla i Regnbågskabalashabat i Stora Synagogan på fredagen tillsammans med Biskop Eva Brunne från Svensk kyrkan och pastor Jenny Dobers från Immanuelskyrkan. Han väntar sig upp emot fyra hundra personer och säger att alla är välkomna oavsett om man är kristen, jude eller muslim. Dagen efter deltar han och ett 70-tal från församlingen i prideparaden och på söndagen är han med på kärleksmässan i Storkyrkan.

David Lazar utförde den första samkönade judiska vigseln och han har ofta lyft hbt-frågor i sina tal. Orsaken är enkel. Han ser det som sitt jobb som religiös företrädare.

– Min uppgift är att religionen ska vara relevant för människorna. Bra religion tar upp viktiga och relevanta ämnen och den ska vara ett med sin samtid.

Du slutar ditt förordnande som rabbin den sista augusti, vad ska du göra sedan?

– Vi kommer att stanna i Sverige ett tag. Jag kommer skriva, driva olika frågor och också jobba med Fryshuset i Stockholm. Jag hoppas också kunna vara med i olika sammanhang och föreläsa.





Flaggor, smycken och annat med Davidstjärnan hittar du i QX Shop