Mandus i Gamla Stan i Stockholm var en stor gayfavorit i början av 2000-talet. Trion bakom succén var Lasse, Lillen (Håkan ) – och Johanna, som stod i köket. Restaurangen med sina 45 platser hade fullt jämt och genom åren fick de inte mindre än sex priser på QX-galan, bland annat för Årets Gayrestaurang och Årets Trevligaste personal.
Men 2007 var sagan över, Mandus stängde och trion splittrades.
– Vi har ingen direkt kontakt idag, säger Johanna. Jag och Håkan ses kanske någon gång om året men det är allt. Det var fantastiska år och vi skapade något helt nytt i Stockholm, men det var också oerhört slitsamt, och väldigt mycket festande.

Idag är Johanna nykter sedan elva år tillbaka, hon driver cateringfirman ”Johanna i köket” och lever med flickvän, barn och hund i Hammarby sjöstad i Stockholm.
– Jag har alltid sagt att det är de roliga som står i rökrutan och som går hem sist från festerna, medan de tråkiga går hem tidigt. Idag går jag inte ens ut och jag varför röker eller dricker, säger hon och skrattar. Men jag mår bättre än någonsin.
Hennes cateringfirma har mycket jobb, ibland blir det 600 luncher på en dag. Och hon berättar att hennes stora kundbas är media, film-, tv-inspelningar och reklamfilm. Hon lagar bland annat maten till personalen på Let’s Dance, Masked Singer, Idol för att nämna några.
– Men jag gör även privata tillställningar som bröllop, begravningar och hemmamiddagar.
Och just hemmamiddagar är något hon gärna vill göra mer av.
– Ja, gärna. Det vore superkul att få laga middag till ett stort gäng gaykillar som har middag hemma.
Vad är din specialitet skulle du säga?
– Jag är väldigt bra på vilt, säger hon. Min mamma är från Norrland och jag är uppväxt på vilt, jag har det i blodet och stod bredvid mormor i köket när jag var liten och tittade nyfiket på hur hon gjorde.
Och redan när Johanna var 10 år lagade hon avancerad mat.
– Ja, jag minns att jag gick och köpte en njure i affären och sen gick hem tillagade den med sås och svamp. Det kanske inte är så vanligt för en 10-åring (skrattar).
Att ansvara för maten till bröllop, begravningar och kalas där någon fyller jämnt är ett stort ansvar, går det aldrig fel?
– Haha, jodå… För några år när jag gjorde catering till ett bröllop skulle det drickas kaffe och ätas bröllopstårta efter middagen i ett rum bredvid. Gästerna hade en liten paus och stod utanför och drack bubbel. När jag och min kollega skulle bära in två stora bröllopstårtor som hade levererats av ett konditori – du vet såna där tårtor i flera våningar – så lyckade vi bära in den ena och ställa på bordet men när vi bar im den andra så välte den rakt ner i golvet! Vi fick ju panik och gästerna skulle komma in när som helst. Som tur var hade bara ena sidan av tårtan förstörts så vi skar hela tårtan i två delar, uppifrån och ner, och lyckades rädda den ena sidan av tårtan och ställde sedan den snyggt mot väggen bakom den som var hel. Sen pyntade vi med stora blommor bredvid tårtan så ingen skulle se något. Vi städade snabbt upp allt och när gästerna kom in märkets ingenting (skrattar). Än idag vet ingen på bröllopet vad som hade hänt…

Följ Johanna på instagram: @johannaiköket