Det är kärlek vid första ögonkastet. Redan i entrén har personalen ropat hej med ett stort leende. Jag känner mig hemma direkt.
– Det är lite så det är tänkt, säger Mimmi som äger Demi Matbar. Det här ska vara som mitt vardagsrum.
Och så känns det. Litet, intimt och där kök, bar och matsal är i samma rum. Eller som deras tagline är ”Halvlitet men helbra”.
Demi Matbar ligger vägg i vägg med flatpopulära Blå Lotus, men istället för soppa, hummus och linssoppa hittar man råbiff (så god), tonfisk tataki (fantastisk) och musslor på Demi Matbars meny.
– Det är mycket medelhavet på menyn – Spanien, Italien, Frankrike, ja, även Grekland. Men för mig är det viktigt att det inte spretar för mycket, rätterna ska passa ihop.
Demi Matbar serverar mellanrätter (halvstora som det står på menyn), priserna varierar från 65 kr (grillat bröd, parmesan, vitlök) till 165 kr (råbiff oxfilé). Däremellan hittar man bland annat risotto, gratinerade kronärtskockor och vispad burrata.
Men det är nu det. Om ett par veckor är menyn annorlunda.
– Vi byter ungefär två gånger i månaden, och varierar menyn efter årstid, berättar Mimmi som är utbildad sommelier och ostspecialist och som även driver en skärgårdskrog i Sundsvall på somrarna.
Demi Matbar har alltid varit en dröm för henne. Ett eget ställe i Stockholm.
– Jag kände själv att jag saknade Roxy och Mandus, och när möjligheten att öppna här dök upp slog jag till.
Men just när hon öppnat kom pandemin.
Ridå!
Mimmi berättar att personalen fick komma och gå, de få stammisar hon hunnit få stöttade så gott de kunde. Krogen kunde bara ta emot ett fåtal gäster. Alla skulle hålla avstånd.
– Det var ett helvete att ta sig igenom, tack och lov gick min krog i Sundsvall bra så det var räddningen.
När QX är på besök så har en byggnadsställning monterats upp längs fasaden.
– Som om det inte räckte med en pandemi, nu göms vi bakom en byggnadsställning ända till våren.
Hon skrattar när hon säger det. Det finns ju inget att göra åt det och den här kvällen är stället ändå fullsatt. Folk hittar hit. Och att Mimmi öppnat ett ställe som var tänkt att ta vid där Roxy slutade märks tydligt på klientelet och just denna kväll är faktiskt Roxy-tjejerna själva här, Lotta, Jeanette, Anna och Åsa. Hela gänget är samlat. Ett bra betyg.
– Det är en hel del hbtq-personer här men det får gärna komma fler. Jag har själv ett stort umgänge bland både bögar och flator och jag gillar idén av att de möts här.
Hon berättar att de bland annat haft ett luciafirande i baren och att Admira Thunderpussy var Lucia.
– Det var knökfullt och Admira var fantastisk!
Våra fyrbenta vänner är även de välkomna. Den här kvällen samsas inte mindre än fyra hundar på stället. Drömmen!
Och enligt Mimmi är det även ett populärt ställe att ha en första date på.
– Ja, det märks tydligt när folk träffas här på en första date. Man ser hur det börjar lite stelt men efter ett tag ser man händer som möts och de flyttar närmare varandra. Det är otroligt gulligt.
Och alla som gillar vin kommer trivas här. Vinlistan är gedigen och det finns fyra vita och fyra röda på glas. Från 95 kr och uppåt (jag kan varmt rekommendera deras Nebbiolo på glas). Den som föredrar bubbel bör komma mellan 16 och 18. Då erbjuds cava för 75 kr glaset.
Och i ölkranarna hittar man ”Brooklyn The Stonewall Inn IPA”. Ett glas gayhistoria helt enkelt.
Och självklart står det en liten regnbågsflagga på bardisken, gaypubliken är ju ändå lite extra välkommen.
Mimmi själv är dock upptagen.
– Yes, säger hon. Jag har en barnmorska och två bonusbarn därhemma. Det räcker, säger hon och skrattar medan hon fyller på mitt glas med Nebbiolo…

Demi MatBar, Katarina Bangata 21, Stockholm