Det var två taggade personer i strålkastarljuset på kulturhuset Inkonst på söndagskvällen. Mårten Svedberg är tidigare idrottsman och upphovsman till och ende skådespelare i Fotbollsbögen. Han hade lyft sitt spel ytterligare ett snäpp sedan premiären i början av året. Blixtsnabbt och mycket trovärdigt växlar han mellan två fotbollskompisar där den ene vill berätta för den andre att han är bög. Och Sydsvenskans sportkrönikör Anja Gatu hade vässade argument mot en rå och homofobisk kultur inom herrfotbollen. Mycket handlar om vilket ansvar ledarna tar.
– Jag var med på en diskussion efter Mårtens föreställning på Borgarskolan i Malmö. Ju längre de pratade, desto fler vittnesmål kom det om vad killarna varit med om och vad ledarna gör och inte gör för att stoppa sånt.
Anja Gatu talade om hur ledare inom till exempel fotbollen är närvarande i en värld där det är fult med frånvarande pappor. Så de som tar sig tid att jobba ideellt med ungdomar hyllas medan ingen ställer krav på dem att inte se mellan fingrarna med homofoba trakasserier – eller annan form av nedsättande jargong. Eller ens erkänna att sådant förekommer.
– Det är svårt att ställa krav på ideella ledare, men de klarar inte av detta. Jag har träffat så många killar som inte orkat med jargongen i omklädningsrummen. Och det drabbar alla. Idrotten är ett eko av samhället. Och jargongen i omklädningsrummen är ett exempel på den.
Anja Gatu säger att homofobin även finns inom damfotbollen, men att den ofta ligger hos åskådarna istället.
– Man kan säga saker som ”varför respektera damfotboll – alla är ju lesbiska?” Och föräldrar kan vara rädda för vad som ska hända om deras flickor börjar spela fotboll…
Däremot har media börjat behandla lesbiska fotbollspelares privatliv annorlunda, menar hon och ger som exempel Victoria Svenssons giftermål med en kvinna och hennes föräldraskap.
– Det var inga skandalrubriker. Jag blev glad av att se det.

När Mårten Svedberg är färdig med föreställningen berättar han att det efter en trög start är många skolor och fotbollsklubbar som vill att han ska komma och spela Fotbollsbögen i höst. Och han gör det väldigt gärna, men vill även att Fotbollförbundet ska trycka på för att föreställningen ska nå alla som ska bli idrottsledare och tränare, ofta 15-åringar som ska träna yngre killar. Fast problemet är att förbundet saknar maktmedel, man kan bara rekommendera och erbjuda till exempel kurser. Och trots att han alltså diskuterat med Fotbollförbundet har de inte bestämt sig för att göra det med hans föreställning.
– Jag tror på tvång, säger Anja Gatu. Att ska man vara ledare så ska man gå vissa utbildningar och implementera vissa saker för att få pengar till sin budget.
Mårten Svedberg tror även på förebilders makt. Om en spelare som Zlatan vore bög så skulle det troligen förändra mycket. Men även stora klubbars medverkan i Pride skulle flytta fram positionerna menar han.
– Men när AIK och Bajen skulle gå i Pride så kom det Facebooksidor och bloggar där det stod vidriga saker. Jag hoppas att fler lag går med nästa år. Och jag hoppas att jag ska spela Fotbollsbögen under Stockholm Pride nästa år!