Nathalie tog silver i sitt första handsbolls-EM 2010, sen blev det brons 2014. Men sedan dess har medaljerna uteblivit. Och på OS i Rio i år gick det inte alls som laget hoppats. Sverige tog sig bara till kvartsfinal.

     – Det var tungt. Vi hade lagt ner så mycket tid på träning och förberedelser och så slutade det rätt snöpligt. Det tog en stund att komma över det.

     Nu i december är det dags för återupprättelse. Handbolls-EM går i Sverige och det svenska landslaget hoppas på medalj.

     – Absolut, vi behöver det. Handbollen i Sverige behöver det. Ungdomar måste få se oss spela live för att sporten ska växa, för att den ska få in mer pengar och ta mer plats i media. Det är viktigt.

 

    Nathalie började spela handboll när hon var liten. Hon fick testa på olika sporter i skolan och tillsammans med några kompisar testade hon handboll och blev fast. Men hon spelade även fotboll. Fast då med killarna.

     – Men så var det tänkt att jag skulle börja spela med tjejerna men då tog handbollen över så det blev aldrig av.

     Idag spelar Nathalie i Danmark som proffs. Där spelar hon i samma lag som sin flickvän, Kristine Kristiansen, en tjej som även hon är proffs och extremt känd i Danmark.

     Paret blev tillsammans för något år sedan och även om ryktena börjat gå så briserade nyheten om deras relation förra året när Nathalie tröstades med kramar och pussar av danska Kristine efter att Sverige åkt ut VM mot just Danmark. Bilden spreds över världen och varenda tidning uppmärksammade dem.

Danmarks Kristina Kristiansen och Sveriges Nathalie Hagman efter åttondelsfinalen mellan Danmark och Sverige vid damernas handbolls-VM i Herning .

     – Jag var sur och besviken efter matchen och så skulle jag samtidigt svara på en massa frågor om bilden. Det var svårt. Dessutom är jag ingen daltande tjej, men det blev fokus på att Kristine tröstade mig. Visst, det ser ut så på bilden, men så extremt var det inte. Jag var förbannad och besviken för att vi förlorat.

Hade det varit en hemlighet att ni var tillsammans innan bilden publicerades?

     – Många visste, men den bilden gjorde ju att folk förstod det. Och media fick liksom en chans att skriva om det.

Hade ni försökt hålla det hemligt?

     – Nej, men jag har alltid brytt mig om vad folk tycker och tänker. Och det här med att vara tillsammans med en tjej var något nytt för mig. Jag har bara varit tillsammans med killar innan. Jag tror alltid att folk ska tycka en massa så det är liksom lättare om man är lite hemlig och ligger lågt. Men det gick bra, det var inte så farligt. Det var mycket positivt som skrevs om det.

Hur var det att komma ut för din familj?

     – Alla nära och kära har tagit det bra och varit förstående. Att berätta att man är tillsammans med en tjej är en stor grej men jag har aldrig varit orolig för att min familj skulle reagera konstigt. Och många fick ju veta det genom den bilden.

     – Den första jag kom ut för var min tvillingsyster, hon blev nog lite chockad (skrattar). Men självklart glad för min skull.

Hur trivs du i Köpenhamn?

     – Jag trivs bra, det är en stor stad, men jag har inte hunnit utnyttja den så mycket än. Men efter jul hoppas jag få njuta mer av Köpenhamn. Det finns en massa bra restauranger som jag vill testa.

Bor du och Kristine ihop?

     – Ja.

Hur är det att träna, tävla och att bo ihop med den man är tillsammans med?

     – Det går bra, det är klart vi undrade hur det skulle gå men vi hänger ju inte med varandra i laget och på träningen, där är vi mer lagkompisar, det är andra roller. Där får jag möjlighet att att hänga med mina svenska vänner. Så just nu funkar det bra.

Är handboll större i Danmark än här hemma?

     – Ja, absolut, där är fotboll och handboll störst. Handboll har en egen tv-kanal där det visas matcher varje kväll. Det danska damlandslaget vann allt för några år sedan och tjänade massor av pengar, idag går det lite bättre för herrlaget så de har gått om lite.

Men du lever på din sport?

     – Ja, men vi tjänar inga miljoner, långt ifrån, men jag kan leva på det.

Kan du tjäna mer om du spelar nån annan stans?

     – Ja, om jag åker till Rumänien. Där finns det mycket pengar inom handbollen. Så vi har pratat om att åka dit ett år och casha in (skrattar). Men jag vill gärna flytta hem till Stockholm sen, min tvillingsyster bor här och jag längtar lite efter att ha en vardag med henne.

Vill du ha barn?

     – Ja, jättegärna. Jag kan faktiskt längta efter att få barn. Men just nu prioriteras handbollen. Så länge kroppen håller. Men minst ett par år till innan jag ger mig ut i arbetslivet…

…och skaffar dig ett riktigt jobb?

     – … Ja, (skrattar). Jag har ett underbart liv just nu. Så jag håller gärna på ett tag till. Och än så länge är jag inte äldst i laget…

Till sist, har du haft möjlighet att vara på Pride någon gång?

     – Nej, men min mamma och moster har varit  på Pride i Stockholm. Jag har aldrig känt något behov av att gå i paraden, jag är inte riktigt en sån som står på barrikaderna eller demonstrerar men jag är självklart tacksam för de som gör det och har gjort det. Och en dag ska jag delta. Både i PridePark och i paraden. Det verkar vara en häftig upplevelse!