Anna Myring

Det var i söndags som en kvinna var på kursen tillsammans med sin kvinnliga partner. Men enligt klubbens policy får inte kvinnor föra, utan det ska män göra, och därför är de inte välkomna.
– Jag tycker att det är skit. Många andra dansskolor pratar om förare och följare i stället för herr- och damsteg. Och varför ska bara män få föra?, undrar Anna Myring.

Hon definierar sig som hbtq-person och är också en av de som nekats. I våras ville hon och hennes tjejkompis gå kursen, men det fick de inte.
– Jag blev jätteledsen och har inte gått dit sedan dess. Vi är vanliga dödliga som vill lära oss bugg och vi ska inte upp på VM-nivå, så jag fattar inte.

Men enligt ordförande Karl-Erik Wallin är det först nu frågan kommer upp.
– Det här kom som en överraskning och det hade varit bättre om vi hade kunnat diskutera det här internt och med kvinnorna. Jag tycker att det har fått helt fel proportioner. Det handlar inte om att vi vill stänga ute någon på grund av sexuell läggning.

Han menar att anledningen till klubbens policy är att det finns en osäkerhet i om de andra deltagarna gillar att dansa med någon av samma kön (man byter hela tiden partner).
– Vi är en demokratisk klubb och måste därför ta hänsyn till våra medlemmar. Det är inte bara jag som bestämmer. Jag är neutral.

Men någon kritik har aldrig framförts.
– Jag tror inte att danseleverna bryr sig. Folk är mer öppna än man tror, säger Anna Myring.

Karl-Erik Wallin berättar att klubbens policy, som är tre år gammal, kan komma att revideras.
– Men det ska inte bli något hastverk och jag kan i nuläget inte säga hur det kommer att bli.

Vad skulle du vilja säga till kvinnorna?
– Jag undrar varför det är så viktigt att ena damen lär sig herrsteg.

Hon kanske vill kunna föra när de två är ute och dansar.
– Jo, fast för tre år sedan nekade vi en man och en kvinna som bara ville dansa med varandra.

Hur tror du de här kvinnorna känner sig?
– De känner sig säkert kränkta. Vårt syfte har dock aldrig varit att diskriminera någon. I många idrotter delar man ju upp män och kvinnor. Men jag behöver fundera mer kring de här frågorna.

Hur ska ni bli mer homovänliga?
– Jag tycker inte att vi är ovänliga mot de som är homosexuella. Vi har säkert många som är homosexuella i vår förening, öppet eller inte. Men vi ska diskutera det här.

I helgen är det dags för Örebro Pride. Se programmet på QX GayMap