Nedan följer våra bästa rekommendationer för din nästa resa till dessa två stora städer som du enkelt kombinerar med endast en timmes tågresa emellan:

 

Edinburgs Fringefestival
Den stora konst- och kulturfestivalen Fringe är bara en av 11 festivaler som årligen anordnas i Edinburgh och pågår i tre augustiveckor varje år. Tusentals artister från hela världen strömmar då till Skottlands huvudstad, så det finns alltid något att upptäcka.

Canny Man’s

Medan du är i Edinburgh och njuter av stämningen på den livliga Fringefestivalen, bör du besöka denna institution i Edinburgh för en drink i en mysig atmosfär. Beskriven av den brittiska kändisskocken Rick Stein som ”den bästa puben i världen”, erbjuder Canny Man’s massor av karaktär, klockor, inramade konstverk och antika smycken som smyckar dess väggar.

Glasgay!

Förutom den färgstarka Pride Glasgow som hålls i augusti varje år, anordnar Glasgow den största multikonstfestivalen av sitt slag i Storbritannien i november varje år. En HBTQ-kusin till den berömda Edinburgh-festivalen innehåller allt från komedi, musik och film till teater, bildkonst och klubbar.

Kelvingrove konstgalleri

Kelvingrove Art Gallery och Museum ligger inom Glasgows West End, och har en av Europas största och mest eklektiska konstsamlingar. Det här populära galleriet har fritt inträde och har verk som Salvador Dalis ikoniska The Christ of Saint John of the Cross (Kristus i sankt Johannes av korset) och lyfter fram allt från skotsk historia och arkeologi, till dinosaurier och holländska gamla mästare.

Ashton Lane

I Glasgows West End ligger också den charmiga kullerstensgatan Ashton Lane, fylld med trendiga kaféer, eleganta butiker och några av områdets bästa restauranger. I närheten finns också den pittoreska botaniska trädgården, Kelvingrove Park och Hunterian Art Gallery. Bland de attraktioner man kan se finns det karakteristiska och eleganta Mackintosh House, ett noggrannt återskapande av de centrala rummen i den berömda arkitekten Charles Rennie Mackintoshs hem.

Var ska man bo?

Edinburgh

Balmoral Hotel – ett landmärke i stadens centrum vars stora klocka fortfarande dominerar stadens skyline. Bo i ett av 168 individuellt utformade rum som väver samman tradition och modernitet.

The Glasshouse – detta utmärkta lyxiga boutiquehotell anses vara en av de finaste platserna att bo på i Edinburgh. Njut av fantastisk utsikt över stadens centrum, med fönster från golv till tak i samtliga rum.

Alva House – detta B&B är Edinburghs främsta alternativ för homosexuella män

Glasgow

citizenM – erbjuder högklassig lyx till en tekniskt kunnig generation. Samma kedja har även hotell i New York, London och Amsterdam.

Radisson Blu Hotel Glasgow – detta coola och moderna 5-stjärniga hotell ligger bara en kort promenad från gay-scenen. Hotellets faciliteter inkluderar två eleganta barer, en 15-meters swimmingpool, en bastu och ett gym.

15Glasgow – är ett gayvänligt B&B i ett lugnt område. Detta viktorianska radhus har ett överflöd av arkitektoniska detaljer, kompletterad med eleganta moderna möbler.