Marika, ordförande i Dekadance, och Jenny, festfixare i Dekadance, är två av arrangörerna.
Vad kommer hända under Stockholm Fetish Weekend?
Marika: Det blir två olika fester, Whipclub på fredag och Dekadances femårsfest på lördag. På lördagen har vi en marknad i Allhuset på Universitetet (samma lokal som festlokalen) där man kan köpa kläder och prylar secondhand. Fetisch- och BDSM-världen är lite prylgalen och det här är en utmärkt möjlighet att prova grejer till bra pris.
Jenny: Det blir underhållning under dagen av bland annat fakirer och clowner. Vi planerar också ett världsrekordförsök i Shibari (en japansk konstform av bondage) där vi siktar på att binda ihop minst femtio personer på ett estetiskt tilltalande sätt. Vi har kurser bl.a. i konsten att binda på detta sätt, festerna är bara en del av de aktiviteter vi arrangerar. På söndagen erbjuder vi en kurs i avancerad Shibari.

Hur många gäster räknar ni med och varifrån kommer de?
Marika: Vi tar in 600 personer på vår femårsfest och vi hoppas på fullt. Det kommer folk från Sverige och Europa, vi har tryckt på det här med Swedish Sin i marknadsföringen och vi tror att ett sådant här svenskt evenemang kommer kännas nytt och exotiskt och dra till sig många utländska gäster.
Hur många brukar gå på Dekadancefesterna?
Marika: Vi har 7500 medlemmar så vi är mer än tre gånger så stora som RFSU! (skrattar) Men det är klart, alla medlemmar är inte aktiva och medlemskapet kostar inget och kräver inget, men det säger ju ändå en del om det folkets fetischintresse. På de stora festerna brukar vi ha runt 500 gäster.
Hur många är ni som jobbar med Dekadance?
Marika: Vi är elva i styrelsen och totalt kanske tjugo stycken som är med och arrangerar evenemang. Allt är ideellt och icke- vinstdrivande.

Hur kommer det sig att ni har engagerat er i Dekadance?
Jenny: I grunden för att jag tycker att det är väldigt roligt att organisera saker. Jag började gå på festerna för 1,5 år sedan och lärde känna folk och i något svagt ögonblick sade jag ja till att hjälpa till med julfesten… och så började det. Men det har bara varit kul.
Marika: För mig grundar det sig i att jag alltid har varit väldigt intresserad av sexualitet. Jag jobbar med det inom RFSU och ideellt inom Dekadance och jag studerar det som inriktning i mina etnologistudier. Jag har gjort ett aktivt val som innebär att jag låter sexualiteten bli en del av mitt övriga liv, den har blivit en livsstil och ett sätt att uttrycka mig på. Jag tycker att man med hjälp av sexualiteten kan komma åt mycket intressant inom människan och det är helt enkelt ett område som jag vill ägna mitt liv åt att utforska.
När du säger uttrycka, menar du ditt sätt att klä dig på och så?
Marika: Ja att det blir en del av ens kultur och sätt att se på saker. För många kan det vara väldigt materiellt med latex och piskor med mera, men för mig är det en livsinställning också. Och politik! För oss är det till exempel självklart att BDSM- och fetischvärlden ska vara en del av HBT-världen, eftersom de naturligt faller samman. Vi gör samma resa nu som HBT-världen har gjort.

På vilket sätt gör en BDSM-utövare eller fetischist samma resa som en HBT-person?
Jenny: Det är samma frågeställningar som kommer fram. Vem ska man berätta för? Arbetskamrater, föräldrar, vänner? Hur kommer man ut? Hur träffar man likasinnade? Var kan man träffa andra och vara den man är? Hur bemöter man fördomar?
Marika: För en BDSM-utövare eller fetischist syns sexualiteten kanske inte på samma sätt som när man är tillsammans med någon av samma kön, men den kan synas på andra sätt, att man till exempel är tillsammans i en dominansrelation där den ena partnern bestämmer över den andra. Sådant kan märkas och bli svårt att förklara.
Jenny: Jag ser framför mig att om tio år så kommer Martin Timell att inreda en dungeon i förorten och prata om vilken plast och om vilka krokar som är hållbarast och mest prisvärda att använda. För tio år sedan hade det ju inte varit tänkbart att ha ett inredningsprogram hemma hos ett homosexuellt par!

För den som aldrig har varit på en fetisch- eller BDSM-klubb och inte vet vad som händer på sådana här fester, vad kan ni berätta?
Marika: Vi berättar givetvis inte vilka som går på festerna eller vad en viss person har gjort på någon fest, men upplägget kan jag berätta om. På Dekadance har vi ett stort dansgolv som fungerar som ett helt vanligt dansgolv. Här kan man vara lugn och säker, trots att många kvinnor visar mycket hud händer det ytterst sällan att någon blir antastad, alla vet att det inte är värt det, man blir utkastad direkt. Sedan finns det playrooms med madrasser, en gynstol, ett kors och piskpallar. I dessa rum kan man leka och göra vad man vill, men man kan aldrig grabba tag i någon om det inte finns en överenskommelse, och vi har alltid erfarna som går runt och kontrollerar att allt sker på ett tryggt och bra sätt.
Vad bör man tänka på första gången man ska gå på en fetischfest?
Jenny: Att kläderna stämmer överens med dresscode, man kan maila bild på det man har tänkt ha på sig om man är osäker för att få tips och råd.
Marika: Den här helgen är extra bra om man är ny för då kan man gå på vår förfest där man kan få hjälp med styling och make-up och träffa folk och få en trygghet innan man går till den riktiga festen.
Jenny: Och man kan ju alltid komma på marknaden och shoppa outfiten för kvällen!




Stockholm Fetish Weekend 15-17 maj
Sveriges största fetischhändelse
någonsin! Dekadance fyller fem år och Stockholms fetischklubbar går ihop för att fira i tre dagar. Det blir fest, prylmarknad för BDSM- och fetischism, uppträdanden och Shibarikurs.
Mer info: www.dekadance.se